Пътят на Турция в ЕС, газовите връзки и "Набуко", както и предстоящият избор на главен мюфтия са темите, за които се разбра | webcafe.bg
newscafe

Ердоган дойде и се разбра за каквото искаше

Webcafe.bg
04.10.2010, 15:25 (обновена 05.10.2010, 11:49)
Ердоган

Турция е постоянно забавяна по пътя си към европейската интеграция, заяви турският премиер Реджеп Ердоган у нас

Пътят на Турция в ЕС, газовите връзки и "Набуко", както и предстоящият избор на главен мюфтия у нас. Така накратко могат да се обобщят темите, по които са разговаряли днес премиерите на България и Турция. Поне тях коментираха Борисов и Ердоган.

По-късно неофициално стана ясно, че е бил поставен и визовият въпрос, като дори е обсъдена възможността притежаващите зелени служебни паспорти турски граждани да имат право да пътуват без визи в България.

Проблемът в мюфтийството възникна след като съдът възстанови на поста Недим Генджев, който води дела от над 15 години. След като Генджев беше възстановен обаче, мюсюлманските духовници в България се разбуниха и в крайна сметка днес се разбра, че новият духовен глава на ислямската общност ще бъде избран на нарочно свикана за целта конференция.

Пътят на Анкара към Брюксел

Въпросът за референдума, поискан от ВМРО, за членството на България в ЕС, не стои на дневен ред. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си на четири очи с турския премиер Реджеп Ердоган, който е на еднодневна визита у нас.

По повод еврочленството на Анкара и призива на френския посланик Етиен дьо Понсен да заемем категорична позиция, Борисов заяви, че посланиците у нас често превишават правата си с думите: "Ние се отнасяме с необходимото уважение към посланиците, но много често те многократно надвишават правата си". Ако българският посланик във Франция отиде при Саркози да му дава съвети, той най-вероятно ще го изпъди от Франция, каза Борисов.

"Въпросът за еврочленството на Турция и за това българският народ да се произнесе със своето "за" или "против" не стои на дневен ред. България като добър съсед подкрепя европейската перспектива на Турция", заяви Борисов.

Турският министър-председател посочи, че темата за референдум може да се повдига тогава, когато Анкара затвори и последната преговорна глава с ЕС, което към момента не е факт. Думите му бяха потвърдени и от българския премиер. Турция е отворила 13 от 33-те преговорни глави за членството си в общността.

Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция постоянно е забавяна по пътя си към европейската интеграция и пред нея се поставят различни пречки. Подобно било и отношението към Хърватия.

Ако ЕС желае да разнообрази структурата си и вижда съюза на цивилизациите, не трябва да поставя пречки, смята турският премиер.

Борисов каза, че по отношение на контрабандата и борбата с наркотрафика сътрудничеството е много добро с южната ни съседка. По думите му една съвместна операция в близко бъдеще ще бъде ползотворна и за двете страни.

"Набуко" и газовите връзки 

Можем да започнем работа по интерконекторната газова връзка с Турция, която след това ще стане част от европейския проект за газопровода "Набуко", каза Борисов.

"В същото време имаме уговорка с европейския комисар Йотингер - от тези 200 милиона евро, които бяха отпуснати (от ЕС за "Набуко" - бел.р.), да ползваме европейско финансиране за част от тях", обясни премиерът.

По думите му това е първата стъпка по диверсификацията на доставка на природен газ за България. Това е важно за нас и е резултат на личната намеса на турския премиер.

Изселниците, културните паметници и...

Всеки, който има документи, нека да ни ги представи, с колегата ще търсим начин да решим техния проблем - така премиерът Бойко Борисов отговори на питането за имотните претенции на изселници.

Където има документи и право, ще осигурим това право, потвърди турският премиер.

По думите на Ердоган реставрацията на българските културни обекти в Турция и обратно трябва да бъдат направени, защото обогатяват народите. Той заяви, че докато е бил кмет, лично се е ангажирал с реставрация на Желязната църква в Истанбул.

Между Турция и България има интензивен процес на сътрудничество, в икономическа, политическа, културна сфера, посочи още турският министър-председател. Постигната е сериозна цифра в търговския стокоомбен, въпреки че заради кризата е отчела застой. Ердоган изрази надежда в бъдеще стокообменът да надхвърли 5 млрд. долара.

Ще бъде осигурен редът на конференция, на която да бъде избран главен мюфтия, каза премиерът Бойко Борисов. Ердоган благодари на българския си колега за усилията за това и каза, че в много кратко време в рамките на демократичните принципи ще бъде осъществен избор на главен мюфтия.

Това е вътрешен проблем на България и вярвам, че ще бъде постигнато спокойствието, щастието на всяка една част от обществото, каза Ердоган.

По думите му представителите на мюсюлманската общност у нас дават своя принос за благоденствието и спокойствието на живота в България и са допълнителен аспект в двустранните отношения.

Борисов пък му благодари за разбирането и за ненамесата в мюфтийските дела и гарантира, че държавата ще осигури спокойствие и ред при провеждането на конференцията. 

Oще: бойко борисов  вюфтия  ес  имоти  мюфтийство  набуко  реджеп ердоган  референдум  турция  членство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2010, 14:47

1 Yorgo | 04.10.201019:01

цитирам:
Пътят на Анкара към Брюксел

Въпросът за референдума, поискан от ВМРО, за членството на България в ЕС, не стои на дневен ред.
Да! Членството на БГ не стой на дневен ред най-малко защото тя вече е членка, но дали тук не забелязвам ирония в допуснатата грешка? - а може би БГ столицата се е преместила вече на на юго-изток, или тази юго-източна столица заявява притенции като накогашната северо-източна такава (Москва). Колко ли столици има в действителност БГ?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани