Парламентът прие на първо четене 2 законопроекта за промени в Изборния кодекс | webcafe.bg
newscafe

10, 6 или 3 месеца уседналост за изборите? Още не е ясно

Webcafe.bg
13.05.2011, 12:21 (обновена 13.05.2011, 13:44)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Председателят на правната комисия Искра Фидосова предложи въвеждане на 6-месечна уседналост, която обаче няма да важи за тазгодишните избори. За тях ГЕРБ остави 10-месечна уседналост, която не бе отменена с решението на Конституционния съд

Т.нар. уседналост за избори за евродепутати и местна власт да бъде 6 месеца. За предстоящите наесен местни избори обаче се запазва изискването гражданите да са живели в съответното място 10 месеца по-рано, за да могат да гласуват.

Това става ясно от единия от приетите на първо четене днес два законопроекта за промени на Изборния кодекс. Той е предложен от ГЕРБ, а другият приет е на БСП. Промените се наложиха след решението на Конституционния съд, който обяви за противоконституционна 12-месечната уседналост за местните избори и препоръча срокът да бъде 6 месеца.

Съдът не се произнесе изрично по текста, който предвижда на изборите наесен да могат да гласуват само избирателите, живели по временен или постоянен адрес през последните 10 месеца преди вота, тъй като не беше сезиран за това.

След решението на съда шефът на правната комисия Искра Фидосова разтълкува, че 10-месечната уседналост остава. Опозицията обаче смята, че трябва да бъде намалена на не повече от 6 месеца.

Одобрените днес промени в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, предвиждат т.нар. уседналост за избори на евродепутати и местна власт да е 6 месеца. За предстоящите наесен местни избори обаче се запазва изискването гражданите да са живели в съответното място 10 месеца по-рано, за да могат да гласуват.

Законопроектът, внесен Любен Корнезов от БСП - и също одобрен на първо четене, също предвижда 6-месечна уседналост на местните и евроизборите. Поправката обаче предвижда за гласуването за кмет и общински съветници наесен уседналостта да е 3 месеца.

Корнезов предлага още да се възстанови изборността на районните кметове в София, Пловдив и Варна, както и границата от 150 жители, за да могат да хората гласуват за кмет на населеното място.

Макар Конституционният съд да не е обявил, че новите ограничения не противоречат на основния закон, в мотивите си отбелязва, че назначаването на кметовете на райони в трите големи града и на селата с под 350 жители е "отстъпление от процеса на демократизация на местната власт и се намалява демократичната легитимност на общинските органи", посочи Любен Корнезов.

Стана ясно, че ГЕРБ подкрепя предложенията на БСП само в частта им за намаляване на уседналостта от 12 на 6 месеца за гласуване за местна власт и от 2 години на 6 месеца - за кандидатите за евродепутати.

В момента целият Изборен кодекс е даден за проверка на Венецианската комисия, която трябва да се произнесе до края на юни.

От БСП заплашиха, че може отново да сезират Конституционния съда, ако ГЕРБ не се съгласи да промени 10-месечната уседналост за изборите през тази година. "Така пак ще се стигне до определяне на изборните правила в "12 без 5". Ще счупите всички рекорди с два пъти върнати текстове", каза Мая Манолова от БСП. 

Лютви Местан от ДПС критикува по същество принципа на уседналост, който дава възможност за местна власт да гласуват само избирателите, които имат постоянен и настоящ адрес в страната. Временното отсъствие от родината лишава избирателите от основни конституционни права, каза той.

Oще: бсп  герб  дпс  изборен кодекс  избори  искра фидосова  кс  уседналост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани