Петиция в Интернет: Лидерът на "Атака" Волен Сидеров да бъде привлечен под наказателна отговорност заради акцията пред джамията | webcafe.bg
newscafe

Петиция в Интернет иска наказателно преследване за Сидеров

Webcafe.bg
22.05.2011, 11:18 (обновена 22.05.2011, 16:39)
Волен Сидеров

В Интернет върви подписка до главния прокурор Борис Велчев, в която се иска Волен Сидеров да бъде привлечен под наказателна отговорност заради акцията пред джамията, като му бъде снет депутатският имунитет...

Петиция в Интернет иска имунитета на Волен Сидеров, в друга самият Сидеров иска имунитета на Доган.

Стотици души са подкрепили петиция в интернет, адресирана до главния прокурор Борис Велчев, в която се настоява да бъде свален имунитетът на депутата Волен Сидеров - лидер на "Атака".

Искането на хората е Сидеров да бъде привлечен под наказателна отговорност заради акцията на партията му на петъчната молитва на мюсюлманите пред джамията в София на 20 май.

Веднага след кървавите сблъсъци Институтът за модерна политика поиска да се образуват наказателни производства срещу "Атака" за осъществяване на деяния по чл. 162 и чл. 163 от Наказателния кодекс (НК) за подбуждане към етническа вражда и омраза; за насилие срещу други граждани поради тяхната религия; за образуване на организация или група, която си поставя за цел извършването на такива деяния и заради членството в такава организация.

В петицията се казва:"Уважаеми г-н Велчев, на 20 май група привърженици на политическа партия "Атака", водени от нейния лидер Волен Сидеров, осъществиха непредизвикано нападение над богомолци в джамията на град София.

Поругани бяха правата на български и чужди граждани свободно да изповядват своята религия, имаше ранени. В съгласие с Конституцията на Република България и законите на страната, охраняващи правото на свобода на словото и съвестта, както и в съгласие с разпоредбите на Наказателния кодекс (НК), насочени срещу разпалването на междуетническа и междуконфесионална вражда, моля да се обърнете към Народното събрание на Република България с искане да бъде свален имунитета на народния представител Волен Сидеров и същият да бъде привлечен към наказателна отговорност за организирането и осъществяването на днешното нападение над мюсюлманския храм в София".

Според Дарик радио разпространението на петицията е започнало часове след петъчните сблъсъци. Тогава беше създадена и групата във "Фейсбук" "Цвете за свободна България", която осъди акцията пред джамията и призова да се оставят цветя в знак на извинение.

Малко след инцидента Българският хелзинкски комитет също изпрати писмо до главния прокурор и до вътрешния министър Цветан Цветанов, с което настоя да бъде разследвано участието на "Атака" и Волен Сиденов в организирането на инцидента. БХК предлага в случай че се докаже ключовата роля на националистите в инцидента, партията да бъде забранена.

"Атака" поиска имунитета на Доган

С петиция до главния прокурор Борис Велчев от "Атака" искат свалянето на имунитета на Ахмед Доган и привличането му като обвиняем за организирането на ислямистки фундаментализъм, нападение на ислямистки фундаменталисти над народен представител и граждани на България и други престъпления срещу държавата.

Според авторите на петицията през последните 20 години на много места в България са създадени гнезда на ислямски фундаментализъм и лидер на този процес е Ахмед Доган. Тази петиция ще внесем при главния прокурор в първия работен ден след празниците, съобщи Сидеров на пресконференция днес.

Според него в джамията "Баня Башъ" се разпространява фундаменталиска литература. От "Атака" имали доказателства, че там ходят ислямски фундаменталисти и щели да предоставят на главния прокурор всичко, с което разполагат.

"Сблъсък се разиграва за 1-2 минути на покрива на сграда на обществена тоалетна, а не на покрива на джамията, уточни Сидеров. "Ние не сме нарушили териториалната площ на джамията", каза той.

Според него срещу симпатизантите на "Атака" са се изправили "нахъсани и озлобени ислямисти". Един-единствен полицай е започнал да разтървава мюсюлманите.

По думите на пострадалата от удар в брадичката депутатка Деница Гаджева "в медиите изтекоха изключително манипулативни сведения относно случката на 20 май". "Атака" се натъкна на организирана ислямистка групировка, която ни нападна с камъни и вадеше ножове, срещу граждани на София, която се опитваше да ни убие, каза тя. Вследствие на действията й, аз съм със седем шева на лицето, заяви Гаджева.

От "Атака" очакват МВР да арестува хората, действали "агресивно към симпатизантите на партията". Сидеров смята, че полицаите носят цялата отговорност за случилото се в петък, тъй като са приложили неадекватни мерки. Ако не бъде установен, уличен и предаден на съд този, който нарани лицето на Деница Гаджева, Сидеров ще поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Очаквам Цветанов да ми се обади и да ми каже как върви разследването срещу ислямските фундаменталисти, нападнали депутат от "Атака", каза още партийният лидер. Сидеров се оплака, че срещу него е имало удари от страна на полицаите.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.02.2011, 17:03

5 Непиещ | 23.05.201109:24

до ИДЕИЗАБЪЛГАРИЯ.
Знаете ли , че във Варна бяха забранили дасе бие камбаната на църквата ,,Св. Атанасий Велики", но не видях там и тогава представители на атака. Булките си влизаха за венчавките без камбанен звън, а атака и до днес подкрепя червения кмет Бесен /ако напиша каквото ми се иска, ще ме изтрият/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2011, 17:03

4 Непиещ | 23.05.201109:13

Това олигофренче сидеров /знам, кога се пишат главните букви/, защо не си отиде на село, да пасе телета и да не се занимава с политика изобщо. А да пасе телета, защото няма мозък , за да пасе крави /от някои треви им се вмирисва млякото/. Поне ще има полза от него. И да върви на воленовата си сидерова.
А да, къде е този сайт, че и сз да гласувам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 12:51

3 blue | 23.05.201100:37

Догановото псе - Сидер, отново нахъсва депесарският електорат преди избори и малкото лумпени в България, които мислят Ямболското цигане за патриот!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.05.2011, 15:36

2 абориген | 22.05.201116:23

Странно е, че човек с качествата на В.Сидеров е законодател в България. Това изобщо не говори добре както за страната, така и за избирателя ни. Да : Сидеров, "Атака", ДПС, ГЕРБ и изобщо вождистките формирования би следвало да изчезнат от политическия хоризонт у нас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

1 ideyazabulgaria | 22.05.201113:14

Струва ни се едностранна и подвеждаща. Ще подпишем само, ако петицията има втора страна, в която се задължава софийската управа да влезе в ролята на държавата и да затвори микрофона на джамията с една административна заповед. ideyazabulgaria.org
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани