"Камчия-1" се оказа бедна на газ | webcafe.bg
newscafe

"Камчия-1" се оказа бедна на газ

Webcafe.bg, по Irish Independent, в. Дневник
25.05.2013, 11:18 (обновена 25.05.2013, 21:28)
нефт

Снимка: © Getty Images

Сондирането на шелфа край Камчия спира, защото няма достатъчно газ за комерсиална експлоатация

Ирландската компания „Petroceltic International" се отказа от черноморското находище на природен газ "Камчия-1", чийто залежи проучваше. Крайбрежните сондажи не са оправдали очакванията, че там има достатъчно природен газ, за да се стигне до евентуален добив. От Дъблин не спестиха разочарованието си заради слабия резултат.

"Резултатът ни напомня, че проучването за природен газ е несигурна дейност, дори и в случаи с високи очаквания за успех", коментираха от компанията. Изоставянето на проекта моментално се отрази върху акциите й и те се понижиха с 5%.

Проучването е направено на дълбочина от 880 метра. Находището "Камчия-1" е част от концесията за Галата, която ирландската фирма взе, след като придоби шотландската "Melrose Resources" за 210 млн. евро в средата на миналата година. Предстои ирландците да направят още анализи за цялостната концесия.

България се надява по-благоприятни да се окажат проучванията в блоковете "Хан Аспарух", роучван от френската "Тотал" в консорциум с ОМВ и "Репсол", и "Терес", като конкурсът за това находище още не е приключил. На местните залежи от природен газ се разчита, за да може страната ни да си гарантира евтин собствен източник на енергия.

Компанията заяви, че ще анализира данните с цел актуализиране на регионалния геоложки модел. След това ще реши дали да се възползва от възможността за удължаване на концесията с две години.

Oще: галата  енергетика  камчия  концесия  природен газ  сонда  черно море 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 15:07

2 Teodora Boqdjiewa | 25.05.201316:28

“Проучване и добив на нефт и газ” АД
“Проучване и добив на нефт и газ”, София, е единственото българско дружество, осъществяващо пълния комплекс от дейности по търсене, проучване, разработка и експлоатация на нефтени и газови находища, както и преработка на суров нефт до крайни продукти за пазара. То има опит не само на територията на България, но и при изпълнението на петролни проекти в Либия, Сирия, Ирак. “Проучване и добив на нефт и газ” е концесионер по 12 договора за добив на суров нефт и/или природен газ у нас. От края на 2005 г. компанията е титуляр на правата за търсене и проучване на нефт и газ в Блок “Шабла” в северната част на българския черноморски шелф, а от декември 2008 г. притежава същите права за Блок 1-4 “Каварна” на площ 414 квадратни километра.
През 2008-2009 г. в проучвателното дружество се вливат “Българска сондажна компания” ЕООД, “Геофизични изследвания” ЕООД, “Петрогаз Антика” ЕООД и “ПДНГ ойл” ЕАД.
Днес “Проучване и добив на нефт и газ” притежава мажоритарно участие в следните дружества:
- “Българска петролна рафинерия” ЕООД (100%);
- “Софгео проучване” ЕООД (100%);
- “ПДНГ-сервиз” ЕООД (100%);
- Издателство “Геология и минерални ресурси” ООД (70%);
- “Голф Шабла” (65%).
Фирмата притежава и 35% от газоразпределителното дружество “Каварна газ” АД.

Познайте коя е групировката Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

1 Radenko Kostadinov | 25.05.201315:43

А България и мафията й толкова ли не могат да намерят свои средства (изтегляйки някой малък процент от заделените милиарди в офшорни сметки по света), да наеме една китайска компания и да започне собствен добив? Като са крали, поне да има някаква полза от тях
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани