Франция държи ромски заложници за Шенген | webcafe.bg
newscafe

Франция държи ромски заложници за Шенген

Webcafe.bg, по Monde, France Inter
25.09.2013, 12:34 (обновена 25.09.2013, 17:50)

1 от 3 снимки Назад Напред

роми

Снимка: © getty images

Както се очаква, политиците палят най-големите страхове от ромите

Френският вътрешен министър Манюел Валс сипа сол в раната, наречена „Шенген", с коментар, че присъединяването на България и Румъния към безвизовото пространство изобщо не е на дневен ред.

Още по-далеч стигна опозиционният лидер Жан-Франсоа Копе, който настоя Париж да не пуска двете държави в зоната за свободно движение, докато не се реши проблемът с ромите. Той наследи лидерския пост на "Съюз за народно движение" от бившия президент Никола Саркози, нашумял с крутите си предизборни мерки срещу малцинството.

Политическият дебат за отношението към ромите във Франция непрекъснато се разраства. "Изобщо не става дума България и Румъния да влязат в Шенген, докато този проблем не намери решение на европейско ниво", обяви Копе.

Премиерът Жан-Марк Еро неслучайно предложи източноевропейските страни да се присъединят към Шенген на два етапа - като първо се отвори въздушната граница, но без да посочва конкретна дата.

Вивиан Рединг: Изявленията с предизборни цели

Полемиката около проблемите за интегрирането на ромите във Франция е използвана за изборни цели. Това заяви европейският комисар за правосъдието Вивиан Рединг, цитирана от Ройтерс.

"Ако не се лъжа, във Франция се усеща атмосферата на изборите. Всеки път, когато политиците не искат да говорят за важните неща като бюджета или дълговете, се обръщат към ромите", заяви Рединг във връзка с предстоящите през 2014 г. местни и европейски избори.

"Имаме европейски правила, които са подписани от Франция - правила за свободно движение на европейските граждани. А това не са роми, а хора. Те могат да бъдат върнати само чрез съдебно решение, ако са направили нещо, което е в разрез със законите в дадената държава", подчерта Рединг.

Орисани да не се интегрират

Манюел Валс защити спорната политика на Саркози за разрушаване на незаконните катуни и връщане на пришълците в двете източноевропейски държави. Другият прочит на тези действия е откровено расистки, но това изобщо не притеснява новото правителство на социалиста Оланд. Вътрешният му министър го определя като "неръждаем прагматизъм".

„Хората от ромски произход имат начин на живот, който се „конфронтира" с този на французите", обяви Валс пред френско радио. Министърът е убеден, че едва „малцина" могат да се интегрират успешно, противното било илюзия. Ето защо ромите, най-голямото малцинство в Европа, били „орисани" да се върнат и да се интегрират там, откъдето са дошли.

Във Франция живеят около 20 000 роми, дошли предимно от Румъния и България. "Аз одобрих събарянето на тези бедняшки подслони, които представляват опасност както за самите роми, така и за хората от близките квартали на средната класа", твърди той.

Франция предоставя и механизми за интеграция, включително настаняване в интеграционни селица, но подобно решение било приложимо „едва към няколко семейства". Освен това, общинските власти трябвало да се съгласят за изграждането на такива селища с чуждоземци.

Междувременно Жан-Франсоа Копе поиска премиерът Франсоа Оланд да обяви френската позиция за разширяването на Шенгенското пространство с България и Румъния.

"Правителството е много уклончиво по този въпрос. Не трябва да допускаме единодушие за влизането им в Шенген", заяви той.

Oще: депортация  манюел валс  никола саркози  роми  франция  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.08.2012, 07:16

2 Rldk Rldkfl | 26.09.201307:32

Г-жа Вивиан Рединг е от същата боя но просто се е изрусила... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

1 Мина | 25.09.201323:06

Боже, какви русоляви дечица, къде ли са ги снимали??

Г-жа Вивиан Рединг заслужава само адмирации!
   

оценка

+0 -0