София може да изгуби 92 млн. лева от "данъчна грешка" | webcafe.bg
newscafe

София може да изгуби 92 млн. лева от "данъчна грешка"

Webcafe.bg
06.03.2013, 15:29 (обновена 06.03.2013, 16:02)
йорданка фандъкова

Снимка: © Sofia Photo Agency

Столична община не спира да се тресе от скандали

Столична община може да загуби близо 92 млн. лева заради сгрешени данъчни съобщения. За това алармира общинският съветник от БСП Георги Кадиев в блога си. Заради недоглеждане, столичани би трябвало да плащат две вноски по-малко от таксата си за битови отпадъци (ТБО).

„Червеният" общинар публикува и два документа с автори Дончо Барбалов (зам.-кмет по финансите) и инж. Боян Данаилов (началник-отдел „Информационно обезпечение"). От писмените обяснения на Данаилов с дата 1 март 2013 г. става ясно, че когато обработвал съобщенията за ТБО, той използвал програма, предоставена през миналата година от НАП. Той не обърнал внимание, че през тази година са въведени допълнителни полета за втора и трета вноска на ТБО и софтуерът ги е „занулил".

В резултат физическите и юридическите лица са получили напълно грешни данъчни съобщения за 2013 г. Освен това, Столична община е платила на „Български пощи" 140 000 лв. за изпращането на „честитките" - сума, която явно ще трябва да бъде дадена още един път.

Георги Кадиев изчислява потенциалната загуба на 50% от планираните 183.6 млн. лв. от такса битови отпадъци за 2013 г. или 91.8 млн. лв. Общинарят посочва, че столичният кмет Йорданка Фандъкова е била официално информирана за грешката си от своя заместник Барбалов на 4 март и все още няма публична реакция.

Кадиев настоя за оставката на Дончо Барбалов, анулиране на данъчните съобщения, разследване дали не е имало умишлен саботаж на данъчната кампания и подобряване на контрола върху работата на общинската администрация, която беше разтърсена от ред скандали през последните дни.

Самият Барбалов коментира пред "Дарик", че данъчните съобщения са верни и няма да бъдат преизчислявани. Той разясни, че грешката е техническа и не се отразява на крайната сума, дължима за такса смет.

На 5 март Йорданка Фандъкова поиска оставките на кметовете на район "Изгрев" - Димитър Димитров и на район "Триадица" Стоян Начев.

Георги Кадиев разпространи документ, от който става ясно, че възнаграждението на един началник-отдел в район "Изгрев" достига до 3774.32 лв. през септември 2012 г. В други справки се вижда как шофьорът на кмета получава 2538.68 лева, а служителка, сочена като секретарката му - до 1156.27 лева. Самият кмет е взимал до 3039.73 лева. Димитров твърдеше, че става въпрос за политическа атака срещу него.

Стоян Начев загуби работата си заради шофиране в нетрезво състояние.

Георги Кадиев поиска от Фандъкова да поеме лична отговорност за гафовете в администрацията на СО.

Oще: георги кадиев  дончо барбалов  такса за битови отпадъци  такса смет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.