И лидер на ДПС осъди прокуратурата за бавно правосъдие | webcafe.bg
newscafe

И лидер на ДПС осъди прокуратурата за разтакаване

Webcafe.bg
04.01.2012, 11:39 (обновена 04.01.2012, 12:03)
съд

Общинският лидер на ДПС в Исперих Гюнай Хюсмен осъди българската прокуратура за нанесени вреди от несправедливо обвинение

За втори път от две седмици българската прокуратура е осъдена за нанесени вреди от несправедливо обвинение и бавно правосъдие.

Общинският лидер на ДПС-Исперих осъди обвинението, съобщи Дарик радио. Гюнай Хюсмен, който е и крупен арендатор, беше разследван 10 години, след което го оправдаха по последното от първоначално повдигнатите му няколко обвинения.

Разследването срещу Хюсмен започна през 1999 г. Първо обвиненията за длъжностни престъпления срещу него бяха шест, но поетапно отпаднаха и остана само едно, свързано с продажба на ведомствени апартаменти. По него той получи оправдателна присъда от съда в Търговище. 

С медицински експертизи и документи разградските магистрати приеха, че вследствие на това, че е бил обвиняем над 10 години, освен психически и социален дискомфорт, Хюсмен е получил и диабетна полиневропатия, повишаване на стойностите на кръвното налягане, язва на дванадесетопръстника и хроничен обострен гастрит. 

Вместо исканите от Гюнай Хюсмен 140 000 лв. обаче, съдът в Разград постанови държавното обвинение да плати 20 000 лева обезщетение за неимуществени вреди. Към тях се прибавят още 1458 лв. от неполучени заплати, тъй като Хюсмен бе отстранен от заемания тогава от него кметски пост, както и 300 лева адвокатски и 509 лева деловодни разноски. 

Съдът не призна, че разследването е навредило на бизнеса на Хюсмен, както и на доброто му име. След последните местни избори той бе избран за председател на Общинския съвет в Исперих. 
Решение подлежи на обжалване в двуседмичен срок. 

Гюнай Хюсмен е сред най-големите арендатори в Лудогорието, обработва над 60 000 дка земеделски земи. Има и кравеферма, с която нашумя заради станала в нея авария. Миналия януари стана разлив от лагуната за отпадъци на кравефермата, в непосредствена близост до помпена станция край село Драгомъж. Шефът на исперихското „ВиК" Илия Илиев разпоредил във водата превантивно да се сложат повече дезинфектанти. Тогава 34 деца получиха отравяне след консумация на хиперхлорираната чешмяна вода. 

Преди няколко месеца срещу Хюсмен започна наказателно дело и за представяне на неверни данни, за да получи средства от Европейския съюз. Става въпрос за субсидии за милиони левове.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.