Обменните бюра вече без регистрация в БНБ | webcafe.bg
newscafe

Обменните бюра - без регистрация в БНБ

Webcafe.bg, по БТА
15.01.2014, 12:17 (обновена 15.01.2014, 17:04)
пари, долар

Обменните бюра вече ще се регистрират само в НАП

Отпада изискването за регистрация на обменните бюра в БНБ. Предложението е записано в промени в Закона за кредитните институции, внесени от кабинета, които парламентът прие на първо четене днес.

Институциите, извършващи обмяна на валута в брой или сделки, свързани с финансови инструменти, в бъдеще ще се регистрират само в Националната агенция за приходите (НАП) като обменни бюра, но не и в Българската народна банка (БНБ). Лицензирането им ще се прави от Комисията за финансов надзор.

Измененията се правят с  с оглед на избягването на дублиране на законови разпоредби и компетенции на различни административни органи.

Предлага се регистрационната процедура в БНБ да се запази само за тези лица, които са съществени за определяне на облика на пазара. В БНБ ще продължат да се регистрират дружествата, предоставящи заеми със собствени средства или извършващи финансов лизинг, гаранционни сделки, придобиване на вземания по кредити и друга форма на финансиране, или придобиващи участия в банки или в други финансови институции.

Със законопроекта се въвеждат изискванията на европейската директива за осъществяването на дейност от кредитните институции и за пруденциалния надзор върху кредитните институции и инвестиционните посредници.

Въвеждат се някои нови изисквания към членовете на органите за управление на банките, свързани с упражняваните от тях функции, както и изискване за подготовка от банките на планове за възстановяване, а от БНБ - на планове за преструктуриране.

Обособява се независима функция по преструктуриране на банки в БНБ съгласно изискванията на директивата за капиталовите изисквания.

Предлага се въвеждане на изисквания за оповестяване от страна на БНБ на установени нарушения и на конкретна информация за наложените административни санкции.

Oще: бнб  закон за кредитните институции  нап  обменни бюра  регистрация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 15.01.201416:04

Нали има финансов надзор. Има и полиция. Ако те си вършат работата... ... ...
Това въобще не би трябвало да е работа на БНБ.
През последните няколко години /може би заради влизането в ЕС, а може и заради обедняването и почти пълното изчезване на дребния и среден бизнес/ обмена на валута от дребни клиенти силно намаля. Повечето обменни бюра затвориха. И малкото останали щяха да затворят - ефективно правейки лева неконвертируем /!/ за обикновения български гражданин, ако не бяха гръцките студенти и може би ограничен брой туристи, които ги използуват.
Не знам след 20 и няколко години има ли все още някой, който да може да бъде излъган в ченч-бюро. Но гледам че самите бюра почти не останаха. Стана трудно даже да обмениш евро за левове или обратното - много по-трудно от преди каточели - а уж страната ни влезе в ЕС. Еврото едва ли не трябва да ни е национална валута а на практика обмена лев-евро стана по-труден през последните години, или поне избора къде да го обмениш - значително по-ограничен.

А иначе комунизма си отивал. Усмивка
Бяхме политически затворници, сега сме просто икономически.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 15.01.201414:23

Опааааа....докато четем разни партенки, докато се ежат в Парлиамента...глей кви работи се случват. какво?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани