Росен Плевнелиев наложи вето върху приетия Изборен кодекс | webcafe.bg
newscafe

Изборният кодекс на трето четене

Webcafe.bg
26.02.2014, 17:44 (обновена 26.02.2014, 19:43)
кснс

Снимка: © webcafe.bg

Активна задочна комуникация между президентството и народното събрание (НС) протече днес. Сутринта парламентът отхвърли наложеното от Росен Плевнелиев вето върху закона за лекарствата. Малко по-късно правната комисия към 42-то НС реши да не подкрепи предложението за референдум. В края на деня Росен Плевнелиев наложи вето върху някои от текстовете на новия Изборен кодекс.

На поправителен

От президентската институция съобщиха в прессъобщение, че някои от текстовете на приетия закон за Изборен кодекс ще бъдат върнати. Според институцията има положителните стъпки, но Кодексът не отразява обществените очаквания и поетите ангажименти от управляващите.

"Някои от най-актуалните въпроси, които са в центъра на обществения дебат, са оставени без регулация, а по отношение на други, като възможността да се въведе дистанционно електронно гласуване, може да се отчете дори отстъпление от вече постигнатото – премахва се дори възможността то да се проведе експериментално", казват още от президентството.

Вносителят на законопроекта за Изборен кодекс Мая Манолова научи новината в студиото на предаването на БНТ "Още от деня". Тя изрази съжаление, че това ще постави времева бариера за подготовка на изборите. Манолова изрази надежда президентът да е вложил "сериозни мотиви" във ветото си.

От президенството критукуват още нерешените чувствителни въпроси като избирателните списъци, слабата възможност да се гласува за личности и начина на избиране на членове на Централната избирателна комисия. Все още не са оповестени подробните мотиви на президента.

Правната комисия не хареса референдума

С 6 гласа "за", 8 "против" и 1 "въздържал се" парламентарната  комисия по правни въпроси гласува да не подкрепи искането на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум по изборното законодателство.

Преди да бъде подложено на гласуване от народното събрание, от което и зависи дали ще допусне провеждане на референдум, предложението на президента минава за обсъждане в комисията.

Въпросите, по които Плевнелиев поиска допитване до избирателите, са свързани със задължителното гласуване, наличието на мажоритарен елемент на изборите и електронното гласуване.

Председателят на комисията Четин Казак (ДПС) коментира, че въпросът за задължителното гласуване е недопустим, защото е свързан с основно конституционно право. По въпроса за електронното гласуване има решение на Конституционния съд, допълни Казак. По думите му, по последния въпрос и към момента има регламентиран мажоритарен избор чрез преференцията.

Президентът даде своите предложения за референдум на 29-ти януари, а половин месец по-късно се оплака пред журналисти, че НС се бави с разглеждането. Той обяви своето желание такъв референдум да се състои заедно с европейските избори на 25-ти май. "Освен, че нямаше позитивно решение, към момента не виждам придвижване на отдавна внесената документация за стартиране на процедура за национален референдум", заяви на 14-ти февруари Росен Плевнелиев.

Продъжават да се събират подписи от инициативния комитет, който ще се опита да внесе предложените въпроси от президента, подкрепени от 500 хил. подписи на граждани и така да заобиколи решението на правната комисия.

Председателят на комитета Георги Близнашки във вторник заяви, че вече са събрани над 300 хил. подписи и се очаква до края на месеца броят им да е 500 хил. По негови думи подписи ще се събират и след това.

Падна ветото за лекарствата

В сряда депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за лекарствата. Приетите на 16-и януари от парламента изменения отново бяха прегласувани днес, като само парламентарната група на ГЕРБ подкрепи президентското вето.

Росен Плевнелиев върна промените в Закона за лекарствените продукти заради въвеждането на разрешителен режим за износ на лекарства в ЕС. С това се въвежда и задължението търговците на лекарства на едро да подават уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата за всеки износ от страната, включен в позитивния списък.


Oще: вето  изборен кодекс  мая манолова  референдум  росен плевнлиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

2 Бобо | 27.02.201405:15

Лапосмукачите, посткомуналета, винаги са на линия за сурватка! Смее се Намига Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 26.02.201423:22

http://www.vesti.bg/pari/biznes/asen-i-sibina-grigorovi-kupiha-webcafe-6006392
=?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани