Кабинетът самоволно ще разпределя 640 милиона лева догодина | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът самоволно ще разпределя 640 милиона лева догодина

Webcafe.bg, по в. Труд
08.11.2013, 15:33 (обновена 08.11.2013, 16:17)
Петър Чобанов и Пламен Орешарски

Снимка: © Sofia Photo Agency

Властта си е разписала едни 640 милиона лева в бюджета за 2014 г., които да харчи по свое усмотрение

За 2014 г. правителството залага фондът за непредвидени и неотложни разходи, който се разпределя от самия МС, да бъде в размер на 640 млн. лева, съобщи в. "Труд". Най-много от тези пари - 500 млн. лева, ще бъдат насочени към програма за растеж и развитие на регионите.

По думите на министъра на финансите Петър Чобанов средствата ще се изразходват на конкурсен принцип между министерства, общини и др.

"Харченето на тази сума без санкцията на парламента по никакъв начин не гарантира растеж. Какво пречи, ако се правят реформи в образованието, армията и т.н., те да се запишат по политики и програми в бюджета, а не в резервния фонд", попита Владислав Горанов от ГЕРБ. По думите му мярката на кабинета ще доведе само до непрозрачност и трупане на нови дългове.

Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС заяви, че ако тези средства са били бюджетирани по сегашния ред, са щели "да отидат в министерствата и да се изхарчат неефективно". Управляващите бранят перото с аргумента, че това е буфер.

Няма бюджет, в който всяка власт да не гарантира едни такива средства, които да харчи по свое усмотрение. Въпросът е каква формулировка ще им намери.

В бюджета за 2008 г., когато управляваше тройната коалиция, за първи път заложеният буфер беше формулиран като 300 млн. лева за "фискална устойчивост". Това беше над 70% от резерва за непредвидени и неотложни нужди, какъвто винаги е имало.

Спор за приходите между управляващи и опозиция

Управляващи и опозиция се разминаха и за заложените приходи в бюджета за 2014 г. Финансовият министър Петър Чобанов смята, че средствата могат да бъдат събрани.

Според Владислав Горанов от ГЕРБ обаче данъчните приходи няма да се изпълнят с между 500 и 900 млн. лева. Йордан Цонев призна, че има рискове пред бюджета като например забавяне на европейската икономика, предсрочни избори у нас, недобра мобилизация на приходните администрации и др.

Oще: бюджет  йордан цонев  мс  петър чобанов  правителство  резерв  фонд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани