Цветан Василев посочи апетитните активи на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев посочи апетитните активи на КТБ

Webcafe.bg
20.10.2014, 14:31 (обновена 20.10.2014, 15:45)
цветан василев

Писмото на Цветан Василев е озаглавено " За мръсната игра на държавата под диктовката на частните интереси на ликвидаторите - действие (пред)последно"

Цветан Василев посочи кои дружества ще се облагодетелстват от КТБ и разграбването на нейни активи на безценица, както и кой стои зад това - „коалиция ППП". Журналистът Мирослав Иванов дешифрира това като "Прокуратура, Пеевски и Прокопиев".

Непосредствено преди одиторите на БНБ да предоставят доклада за състоянието на КТБ, Василев използва личния си сайт, за да предупреди за подготвяната ликвидация на КТБ и отново обвини шефа на централната банка Иван Искров в бездействие.

„Очевидно за цялата общественост е, че БНБ започна да прибягва до абсурдни извинения, само и само да не изпълни законовите си задължения, а да продължи послушно със слугинажа в интерес на коалицията „ППП", активно обслужвана от определени неправителствени организации", пише Василев.

Банкерът, който още е в Сърбия, твърди, че кредитният портфейл на КТБ ще бъде разделен от квесторите и одиторите в четири категории, като "най-добрите" активи са в първата група, а "най-лошите" - в четвъртата, което обаче ще бъде формално, а не мотивирано разделение, защото целта е облагодетелстване на определени кръгове.

Василев смята, че приказките за "огромни дупки в банката, се основават на показанията на няколко кошаревски свидетели и на предварителните "доклади" на одиторите, които оставят горчивия привкус за предизвестеност.

„Казусът „КТБ" ще влезе в учебниците и ако те обслужат личните интереси на поръчителите на този варварски спектакъл, имената им ще се наредят в позорния списък на хората с власт, довели държавата до икономическа и финансова катастрофа", пише той.

И дава следните примери:

1. Групата на "Петрол", придобита от няколко дружества с инвестиционна цел, контролирани от банката (а не от мажоритарния й собственик), с обща експозиция от кредити за 200 млн. евро. Оценката на предприятията, съгласно последния международен одит, извършен на принципа "replacement cost", надхвърля 400 млн. евро. Три от четирите компании - основни акционери в "Петрол", са поставени в трета категория, а четвъртата от тях - във втора.

Василев твърди, че се цели "Петрол" да бъде продаден в крайна сметка на цена до 130 млн. евро на "подходящите" купувачи или на онези, които са готови да доплатят разликата до пазарната стойност на ликвидаторите и техните всемогъщи опекуни.

Според него налице са оферти за покупката на същата тази група за цена над 300 млн. евро, т.е. загубата за банката, респективно за всички нейни кредитори и клиенти, ще е в размер на над 200 млн. евро, ако бъде приложен замисленият от ликвидаторите сценарий.

2. Групата хотели "Сана Спейс" са представени с кредити, включени във втората група, с размер от 6,5 млн. евро. Минималната стойност на петте хотела от групата възлиза на 25 млн. евро - цена, която заинтересовани лица са готови да заплатят и към настоящия момент. Равносметката показва загуба от още 19 млн. евро, и то при положение, че кредитът на групата бъде продаден по номинал, което само по себе си е съмнително да се случи, пише банкерът.

3. Кредитът на "Рубин Инвест" е поставен във втора група, като експозицията е в размер на 15 млн. евро. Важно е да се подчертае, че към днешна дата само продукцията на склад и вземанията от клиенти на предприятието са на тази стойност. Стъкларският завод в гр. Плевен е с производствен капацитет около 100 хил. тона годишно и струва поне 50 млн. евро.

Oще: бнб  иван искров  квестори  ктб  ликвидация  одит  петрол  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.