Цветан Василев с опровержение на "митовете" за КТБ | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев с опровержение на "митовете" за КТБ

Webcafe.bg
23.09.2014, 11:09 (обновена 23.09.2014, 11:26)
цветан василев

Докато чака решението на сръбския съд по делото за екстрадиция в България, Цветан Василев публикува ново обръщение.

Собственикът на КТБ Цветан Василев публикува ново отворено писмо в поредицата си епистоларна комуникация.

В момента банкерът се намира в Сърбия с мярка за неотклонение заради международната заповед за арест, В поредното си послание към служителите и клиентите на банката той заявява, че ще направи всичко по силите си да спаси КТБ, което по думите му се превърнало в мисия на живота му.

В писмото, публикувано на личния сайт на Цветан Василев, той опровергава "три мита", свързани с името му и с банката. По неговата собствена формулировка те са: 1. "Василев открадна парите и избяга"; 2. "Василев се крие"; 3. "Банката е пирамида".

Василев твърди, че е взел решението си да не се връща в България още в средата на юни след арестите на тримата мъже, обвинени в опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, в което беше замесено и името на банкера.

По думите му в седмицата преди поставянето на банката под специален надзор, той е поддържал постоянна комуникация както с мениджърския си екип, така и с гуверньора на БНБ Иван Искров.

"Причината за сегашното състояние на банката и на финансираните активи е бруталната атака от страна на някои институции под умилителния поглед на БНБ и на тогавашното правителство", пише Василев.

Той цитира свой разговор с Искров от този период, в който гуверньорът на БНБ "в прав текст ми заяви, че нямало „да тръгне срещу прокуратурата".

Василев изразява учудването си защо за обществото е останало скрито, че в периода, в който прокуратурата го обвинява в източване на 206 млн. лева от КТБ, банката е била капитализирана с 500 млн. лева, чрез пряко увеличение на капитала, капитализация на годишната печалба и предоставяне на подчинен срочен дълг.

"Вместо тази информация, в публичното пространство бе пусната нескопосаната история за изнесени чували, надлежно съчинена на една улица с име на латиноамериканска столица", пише Василев, вероятно имайки предвид Следствения отдел на Софийската градска прокуратура на бул. "Монтевидео" 21.

Тезата за парите, изнесени в чували от трезора на КТБ, първоначално беше част от обвинението по делото, но впоследствие прокуратурата обяви, че е била подведена от неверни свидетелски показания на главния касиер на банката Маргарита Петрова.

В опита си да обори тезата, че КТБ е работила като банка-пирамида, Василев признава, че съществуват "известни недостатъци на кредитния портфейл на банката", които обаче не пречели на КТБ да обезпечава насрещните си ангажименти.

Намеренията му да възстанови банката са посочени и като причина за отказа му да се върне в България заради "ареста, който ми бяха предвидили уж мастити прокурори и следователи, на база на измислено от тях обвинение".

Oще: бнб  дело  иван искров  ктб  писмо  прокуратура  сърбия  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани