От днес в Крим въвеждат рублата | webcafe.bg
newscafe

От днес Крим и Севастопол въвеждат рублата

Webcafe.bg, по БГНЕС, Ройтерс, ИТАР–ТАСС
01.06.2014, 14:53 (обновена 01.06.2014, 15:53)
Рубли

Снимка: © Getty

От днес украинската гривна се превръща в чужда валута в Крим и Севастопол

От днес украинската валута гривна излиза от обръщение в Крим и Севастопол и на нейно място единствената разплащателна парична единица става рублата.

На 27 май руският президент Владимир Путин подписа закон, според който преходният период за излизане на гривната от обращение в Крим и Севастопол се съкращава до 1 юни 2014 година.

Това е рязка промяна в плановете на руското правителство, което първоначално планираше след присъединяването на Крим към Русия да действа едновременното използване на украинската гривна и руската рубла до 1 януари 2016 година.

Според информация на БГНЕС, в неделя от магазините са изчезнали етикетите с двойни цени на стоките, а билетите в градския и извънградския транспорт вече са само в рубли.

Крим напълно е преминал и към изплащане в рубли на заплатите, пенсиите, социалните помощи, както и в системата на данъчното облагане и плащането на сметки за комунални услуги, според БГНЕС.

Рублата става единствената законна валута за парични и безналични плащания.

Според Министерството на икономическото развитие и търговията на Крим след 1 юни 2014 г. украинската гривна ще има статут на обменна валута, като курсът й ще бъде в размер, определян от кредитните институции в Крим.

Междувременно от днес в Русия влиза в сила и друг закон, според който се забанява тютюнопушенето на обществени места, както и рязко се ограничава продажбата на цигари и тютюневи изделия.

Забраната обхваща ресторанти, кафенета, закусвални, хотели, общежития, перони на гари, пространствата на влакове и кораби. Това съобщават ИТАР-ТАСС и Интерфакс.

Забранява се и продажбата на тютюневи изделия по будките и чрез амбулантна търговия. Цигари ще могат да се купуват само в магазини и търговски павилиони, но без да се излагат стоките на показ. Тютюневите изделия ще могат да се избират чрез каталог или списък.Забранява се и продажбата на цигари на териториите на гарите, летищата, пристанищата.

В заведенията ще може да се пуши само, ако има лятна тераса или открит двор.

Глобите за нарушаване на закона са между 500 и 1500 рубли (21 - 62 лв.). За собствениците на заведения наказанията са по-големи: между 30 и 90 хиляди рубли (1 245 и 3 770 лв.)

Влезлият в сила от днес закон е продължение на закона, действащ от 1 юни миналата година, според който е забранено пушенето в образователните учреждения, културните ведомства, спортните обекти, плажовете и детските площадки. Оттогава не е разрешено и пушенето в офис-сградите, ако няма специални помещения, както и в обществения транспорт.

Целият закон за опазване на здравето на гражданите от тютюневия дим ще влезе в сила през 2017 година. Според Ройтерс, цитиран от Mediapool, чрез предприетите мерки, руското правителство ще намали броя на пушачите в Русия от 39% от населението до 25%.

 

Oще: закон  крим  рубла  русия  севастопол  тютюнопушене  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани