Спасяването на КТБ: 50% популизъм, 50% наивизъм | webcafe.bg
newscafe

Спасяването на КТБ: 50% популизъм, 50% наивизъм

Webcafe.bg
31.10.2014, 09:09 (обновена 31.10.2014, 09:27)
Левон Хампарцумян

Снимка: © UniCredit Bulbank

Закони се пишат преди да се случи нещо, казва Левон Хампарцумян

КТБ трябва да бъде обявена в несъстоятелност, защото дори да заработи отново, много бързо всички вложители ще изтеглят парите си и банката отново ще има проблеми с ликвидността. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в сутрешния блок на Нова телевизия.

По отношение на банката би трябвало да следваме закона, посочи той. „Законите се пишат преди да се случи нещо. Ако се пишат след като се случи нещо това не са закони, те са декрети в стил Владимир Илич Ленин", каза Хампарцумян.

Според него решението на временната бюджетна комисия в парламента за КТБ е много условно. „Депутатите решиха да не погребват мъртвеца и да чакат някой да намери начин да го съживи, защото „се случват чудеса", каза банкерът. Той нарече това предложение „50% популизъм и 50% наивизъм".

„Получава се така, че малка част от вложителите искат останалата част да ги спасят, след като иначе са били в КТБ с по-изгодни условия", каза още той и попита дали ДАНС са направили проучване на инвеститорите, които сега ще влизат в банката.

Според него, ако Фондът за гарантиране на влоговете бъде изпразнен след обявяването на банката в несъстоятелност, няма страшно, защото това е само инструмент.

Той отбеляза, че не е редно цялата вина за случилото се с банката да се стоварва на БНБ и отхвърли твърдението, че други банки ще имат полза от прехвърляне на пари от КТБ.

Народното събрание ще обсъди днес доклада на управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) за събитията и предприетите действия, свързани с Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Виктория".

В проекторешение по доклада бюджетната комисия предложи оздравяване на КТБ чрез промени в Закона за кредитните институции до 6 ноември 2014 г. То ще позволи на БНБ да предложи действия за оздравяване на банка с отрицателен капитал, вместо задължително да й отнеме лиценза, каквото е сегашното законодателство. Спорният текст беше приет с подкрепата на десетимата членове на комисията от ГЕРБ и ДПС от общо 18 присъствали. Реформаторският блок и БСП се обявиха против.

Централната банка трябва да каже какъв е капиталовият недостиг в КТБ. Половината от необходимите средства за осигуряване на ликвидност ще бъдат осигурени от акционерите, а другата половина от държавата, предложиха в сряда депутатите.

Заради решението на парламента за отлагане на фалита на КТБ тази вечер ще се състои протест пред сградата на Народното събрание.

Oще: банка  банкер  банки  бнб  бюджетна комисия  влогове  закон  закони  ктб  левон хампарцумян  парламент  хампарцумян 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

2 Nikkor | 31.10.201412:43

Г-н Хампарцумян.
Няма никакъв смисъл да обяснявате на необразованите, неграмотни и ниско интелигентни българи как 2 и 2 прави 4.
Те така или иначе Ви мразят в червата.Първо защото сте арменец и второ защото сте богат.Поради което дори да кажете че през ноща е тъмно, а през деня светло, те няма да Ви повярват и ще Ви оплюят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

1 VK | 31.10.201410:01

„Получава се така, че малка част от вложителите искат останалата част да ги спасят, след като иначе са били в КТБ с по-изгодни условия"

Разделяй и владей! Обясни как едните са гадове, та другите да са срещу тях.
Позната тактика,ама не от банковото дело.
Всъщност целия рев е не за депозитите, а за кредитите. Много удобно се ползва една методика, дето ги докара почти без пари. И сега тия, дето бутаха банката, са подготвили голямата кошница да напазаруват здраво от примоцията.
А разни външни хора им се пречкат и даже имат намерение да спрат примоцииката!


"Според него, ако Фондът за гарантиране на влоговете бъде изпразнен след обявяването на банката в несъстоятелност, няма страшно, защото това е само инструмент."

Ми да бе, нема проблеми! То и валутния борд е инструмент, нема проблеми да го махнем. Щото, точно това ще стане, при празен фонд и още една или две гръмнали банки. А да гръмне банка, много акъл не се иска, само услужливи медии!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани