Вътрешният министър Цветан Цветанов обеща уволнения на "къртици" от МВР | webcafe.bg
newscafe

МВР се почиства...

Webcafe.bg
12.01.2011, 10:44 (обновена 13.01.2011, 16:28)
цветан цветанов

Ние сами си чистим къщичката, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по БНТ...

Скандалът с изпълзелите на светло записи от разговори на властта набира сила за 10-и ден, поддържан от изказванията на този и онзи от засегнатите.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е разпоредил проверка за всяко използване на специално разузнавателно средство (СРС) от 2007 г. досега, като ще се следи и за изтичане на информация. Едва когато тя приключи, ще стане ясно кой е правил записите с шефа на митниците Ваньо Танов и откъде са изнесени.

През сутрешните блокове на телевизиите по традиция минаха отново Танов, Цветанов и светли умове - социолози, политолози и антрополози като Харалан Александров.

Парламентът отхвърли искането да бъдат изслушани Борисов и Цветанов

Междувременно в първия си работен ден след зимната ваканция парламентът отказа да извика премиера Бойко Борисов и Цветанов, за да бъдат изслушани за скандалите с подслушванията.

Искането за това направиха лидерът на РЗС Яне Янев и депутатът му Емил Василев. Обществото буквално е взривено от това, което е правено през 2010 г. Свидетели сме на безраборно подслушване и следене, каза Янев от парламентарната трибуна. Той обвини премиера, че с лека ръка седмици наред отрича да има проблем. "Има проблем, и той е във вас, защото не сте си подредили изпълнителната власт така, че да няма подобни изявления", каза още лидерът на РЗС.

Янев настоя Борисов да дойде в Народното събрание и да каже дали той е разпоредил подслушванията или това е дело на вътрешния министър Цветан Цветанов. Ако това не стане, скандалът ще се разраства, заяви лидерът на РЗС. Той прогнозира, че проблемът ще стигне и до Брюксел, защото никой няма да търпи такава държава в ЕС.

Мнозинството отхвърли и искането на Емил Василев парламентът да изслуша вътрешния министър по въпроса има ли изтичане на данни от ДАНС и МВР по скандала с подслушванията.

За втори път депутатите отхвърлиха и предложението на ДСБ 41-ото НС да приеме декларация срещу възродителния процес. Съвършено непонятно е защо ГЕРБ не желае да подкрепи предложението, каза лидерът на ДСБ Иван Костов и се зарече да внасят искането си всяка седмица.

Днес по темата за подслушванията заседава постоянната парламентарна подкомисия за контрол на СРС-ата. Огласените СРС-ата от Цветанов по случая с бебето в Горна Оряховица явно окончателно са слезли от дневния ред на парламента.

Според Закона за специалните разузнавателни средства СРС може да се използват само за целта, за която е искано разрешението за използването им. Дори и изчетените от Цветанов разговори между лекарите в пленарна зала да са били декласифицирани като информация от комисията на Цвета Маркова, това не отменя въпроса дали действията му са били законни.

Подкомисията в парламента за контрол на специалните разузнавателни средства обаче реши днес да изиска резултатите от вътрешните проверки и да потърси съдействие от прокуратурата, ДАНС и МВР във връзка със скандала с Ваньо Танов и изтичането на записи от разговори между него и народните представители Искра Фидосова и Менда Стоянова.

Това каза пред журналисти председателят на комисията Явор Нотев. По думите му още е рано да се говори, че има използвани СРС-ата. По-скоро на този етап има технически записи на проведени разговори.

Нотев очаква още до края на седмицата да се получат резултати от започната от подкомисията проверка и следващата сряда депутатите да се съберат отново.

Обект на проверка са не само изтеклата информация от СРС-та, а и записите, изнесени от РЗС.

И пак по телевизията

За пореден път в тв изявите си пък вътрешният министър и шефът на митниците преповториха тезите си, дъвкани в последните дни. 

Ваньо Танов по БНТ - за съревнованието между митниците и МВР и че "единственият проблем е, че понякога МВР си приписва заслугите за пресечен от митничари опит за контрабанда и това демотивира митническите служители". 

Цветан Цветанов по БНТ - за усилията на МВР да се изчисти, познатото клише за "политическата воля да решават проблемите", СРС-ата се използват само както е по закон, отношенията им с Танов са служебни и екипни.

"Никога не мога да кажа, че днес нямаме къртици в МВР, в ДАНС или във всяка една държавна структура - прокуратура, съд, следствие и т.н...

Ние сами си чистим къщичката и аз съм убеден, че само в предстоящите няколко дни ще имаме пак подобен случай със служител на МВР, който работи заедно със структурите на организираната престъпност. Но това е процес, който не може да бъде решен изведнъж.

Предстои една реализация за служители, които са съпричастни към хора, които се занимават с престъпна дейност... Засега техният брой е пет. Те ще бъдат уволнени, защото правоохранителната система иска да се изчисти от подобни субекти, изградили комуникации с организираната престъпност".

СРС-та се използват, когато има искане за предполагаемо тежко престъпление, обясни той. Засега не се знаело кой е източникът на тези СРС-та, може да са частни структури или мобилни оператори. Мобилните оператори преди години бяха задължени по закон да осигурят необходимата апаратура, която да направи възможни подслушванията.

На въпрос  дали автор на този сценарий не е Алексей Петров, министърът каза: "Може да е той, заедно с още няколко души".

Софийска градска прокуратура не е искала подслушване на Танов

В Софийската градска прокуратура (СГП) няма производство срещу шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Оттам не е правено искане за подслушване на Танов, съобщи днес градският прокурор на София Николай Кокинов.

Това изявление на практика означава, че искането за СРС е от някоя друга прокуратура в страната (ако става дума за досъдебно производство). Друг вариант е да става дума за "оперативно" СРС, което може да бъде поискано от ГДБОП, ДАНС, Главна дирекция "Криминална полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Главна дирекция "Охранителна полиция", Главна дирекция "Гранична полиция", дирекция "Вътрешна сигурност", областните дирекции на МВР, специализираните дирекции (без ДОТО).

Според Кокинов все още не е готова експертиза - дали изтеклите разговори са законни или са частни записи. В понеделник източници от прокуратурата съобщиха, че записите са СРС-та и за изтичането им ще има поне един обвинен.

"Ако се констатират някакви престъпления според съдържанието, те също ще се разследват. Все още не можем да си позволим да правим каквито и да било изводи", заяви Кокинов. Според него - ако записите се окажат СРС-та, отговорността трябва да понесат съответните длъжностни лица, които са позволили изтичането им.

Кокинов каза, че ще бъдат проверени всички служби, които боравят с подобни средства, като резултатите от експертизата се очакват до края на другата седмица. "Всички законни СРС-та минават през съдия. Нормално е да се проверят първо съдиите, после - заявителите", коментира Кокинов.

Той обясни, че в хода на това досъдебно производство ще се изясняват и втората порция записи. Кокинов допълни, че ще поговори с Яне Янев - ако има още записи, да ги даде всички, а не на порции. Ако се установи обаче, че разговорите са частен разговор, тогава може да се говори за оклеветяване и нарушаване на конституционните права, заяви още Кокинов.

В края на м.г. "Труд" съобщи за разработка и подслушване на Танов заради контрабанден канал.

Oще: алексей петров  бойко борисов  ваньо танов  закон  къртици  мвр  митници  парламент  срс  цветан цветанов  яне янев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани