Новините на 25.06.2010 г. | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: НДК не се продава, но се проверява

Webcafe.bg
25.06.2010, 13:10 (обновена 25.06.2010, 16:04)
Вежди Рашидов

Снимка: © БГНЕС

НДК няма да се продава, нищо ще става мол, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов

*НДК няма да се продава, нито ще става мол. Тече проверка за собствеността и начина на стопанисване на НДК, след която ще се вземат мерки за уреждане на статута му, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов. По време на парламентарния контрол днес лидерът на ДСБ Иван Костов попита дали Министерството на културата ще си върне НДК. НДК е държавна собственост и е право на държавата да вземе решение за неговото стопанисване, каза Рашидов.

Сградата на НДК и прилежащите й имоти са оценени за над 1 млрд. лева.

"НДК е изграден като най-важното културно средище. Той е своеобразен "Александър Невски" на културата, построен е с държавни средства и с парите на софиянци", заяви още министърът. По думите му без съгласието на столичани никой не може да посяга на символа на българската култура.

*Гърция подготвя законопроект, с който ще се създаде фонд от 10 млрд. евро за подкрепа на банките, предаде Ройтерс. Ако имат затруднения при увеличаването на капитала си, банките ще могат да ползват средства от фонда. Правителството подготвя тази спасителна мрежа, защото повишаването на лошите кредити и задълбочаващата се рецесия може да подкопаят още повече финансовото състояние на банките на страната. Близо 30% от българския банков пазар се държи от гръцки трезори.

Средствата ще бъдат осигурени от извънредния спасителен пакет за Гърция от МВФ и еврозоната. Той ще се нарича "Фонд за финансова стабилност" (FSF) и ще разполага с 10 млрд. евро, но няма да отпуска средства при проблеми с ликвидността. Банките ще се обръщат за помощ само ако техните задължителни резерви паднат под допустимия минимум, определен от централната банка и не могат да се финансират от частния сектор.

В средата на юни рейтинговата агенция "Муудис" понижи рейтингите на 6 гръцки банки, четири от които оперират и в България. Рейтингът на Националната банка на Гърция - собственик на ОББ, беше намален от Baa2 до Ba1. Рейтингът на EFG Eurobank, която държи Пощенска банка, се смъкна от Baa3 до Ba1. "Емпорики", която е част от френската финансова група "Креди Агрикол", също се оказа с намален рейтинг - от Baa2 до Baa3, както и на Алфа банк - от Baa3 на Ba2.

*От 1 юли 167 военнослужещи и цивилни ще бъдат освободени от висшите командни звена, съобщи днес министърът на отбраната Аню Ангелов.  297 са съкратените щатни бройки, като реално ще бъдат освободени 167 души, а останалите ще се прехвърлят на други места. От 1432 души администрацията на МО трябва да стане 980. Военният министър заяви, че не отговарят на истината слуховете, че обезщетенията при освобождаване от военна служба ще бъдат намалени от 20 на 6 заплати.

Военният министър е против предложението от 1 юли 2011 г. да бъде вдигнат изискваният за пенсионен стаж на кадровите военнослужещи и заетите в МВР и МО - от 25, както е сега, на 30 години. Освен това предложението е от общия трудов стаж най-малко 20 да са в системата на сигурността и отбраната, а не 16 години и осем месеца, както е сега.

*2000 български моряци плават под чужд флаг, съобщи външният министър Николай Младенов в парламента. Той съобщи, че към момента 17 кораба с общо 409 пленници са в ръцете на различни групи на сомалийския бряг. Един от тях е танкерът "Панега" с 15 българи на борда, похитен от сомалийски пирати в Аденския залив на 11 май. Един от моряците е ранен.

Министърът заяви, че България се придържа към разбирането, че отговорността за освобождаването на корабите се носи от корабособственика. По думите на Младенов състоянието на похитените български моряци е относително добро, включително и на пострадалия, който е с огнестрелна рана.

Обръщам се към моряците, които са в плен - нежеланието на държавните институции да изнасят публична информация дори в публичен кръг се дължи на рабирането ни, че животът на моряците е приоритет, каза Младенов. Корабособственикът, а не държавата носи отговорност за освобождаването им.  МВнР разработва план, който ще предложи на корабособствениците и заедно с партньорите от НАТО и ЕС да гарантира максимално живота на моряците ни.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.