Започва да функционира новата визова информационна система на ЕС | webcafe.bg
newscafe

Европа събира в архив биометричните данни за визи

Webcafe.bg
11.10.2011, 15:01 (обновена 11.10.2011, 17:27)
граница

Снимка: © БГНЕС

Нова визова информационна система в ЕС ще обработва по-бързо молбите за виза

От днес започва да функционира новата визова информационна система (ВИС), съобщиха от Европейската комисия. Така молбите за виза ще се обработват по-бързо чрез използването на биометрични данни - пръстови отпечатъци и цифрова портретна снимка.

Това ще улесни идентифицирането на титулярите на виза и ще спомогне за предотвратяването на кражбите на самоличност. Новата система ще позволява обмен на данни между държавите от Шенген относно визите за краткосрочен престой.

Чрез нея проверката на истинската самоличност на даден титуляр на виза ще е възможна само с натискането на няколко бутона. Органите за издаване на визи във всички държави от Шенген ще могат да правят справка с данните във ВИС. Например, когато кандидат, вече подавал молба за виза, кандидатства за нова. ВИС ще съдържа всички молби за шенгенски визи и всички последвали ги откази или одобрения на органите за издаването им.

Когато титулярът на визата пристигне на външната граница, граничните служители на държавата от Шенген ще проверяват самоличността му и автентичността на визата във ВИС. Това ще даде възможност да се предотвратява рискът от измами като например опитите за използване на виза, издадена на друго лице. Данните за пръстовите отпечатъци ще се изтриват след 5 години.

Системата ще бъде постепенно въвеждана по региони. Към системата ще бъдат свързани първо консулските служби, които се намират в Северна Африка - Алжир, Египет, Либия, Мароко и Тунис.

Северноафриканският регион скоро ще бъде последван от регионите на Близкия изток и Персийския залив. Консулските служби на всички държави от Шенген по целия свят трябва да бъдат свързани към ВИС в следващите две години.

"Отсега нататък чужденците, желаещи да посетят ЕС, ще бъдат облекчени при кандидатстването за визи с по-ясни, по-точни, по-прозрачни и по-справедливи правила. Новата система ще позволи също така визите да бъдат издавани и контролирани по по-ефикасен и сигурен начин", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Oще: биометрични данни  виза  вис  граници  държави  ес  кандидат  титуляр  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани