Заплаха за рейтинга на Лондон | webcafe.bg
newscafe

Заплаха за Лондон

Webcafe.bg
21.12.2011, 13:05 (обновена 22.12.2011, 17:37)
биг бен, лондон, нова година

Снимка: © Getty Images

Правителството на Дейвид Камерън ще реши дали Великобритания ще даде лептата си за спасяване на еврото след Нова година

Оценката на Великобритания AAА е застрашена заради кризата в еврозоната, въпреки че страната не е член на европейския валутен съюз, предупреди международната рейтингова агенция Муудис в годишния си доклад.

Агенцията подчертава, че Великобритания е с една от най-конкурентоспособните икономики, но краткосрочната макроикономическа перспектива е отслабена. В началото на следващата година правителството на Дейвид Камерън трябва да вземе решение дали страната ще стане един от донорите за наливане на милиарди в МВФ за спасението на единната валута.

В открито писмо, публикувано в "Дейли телеграф" преди ден, водещи британски бизнесмени предупредиха, че повече от 3 милиона работни места на Острова са застрашени от дистанцирането на Лондон от решенията по спасяване на еврозоната. Тези работни места зависят от еспорта към еврозоната.

Те призовават правителството на всяка цена да запази мястото си на масата за преговори, когато се взимат важните решения за Европа.

Сред подписалите са имена като сър Ричард Брансън (Virgin), сър Майк Рейк (председател на борда на British Telecom), сър Мартин Сорел (главен изпълнителен директор на рекламната група WPP), бившия еврокомисар по въпросите на търговията Лорд Бритън и лорд Кер (зам.-председател на борда на Royal Dutch Shell).

"Жизненоважно за британските икономически интереси е еврото да оцелее и поради това трябва да сторим всичко възможно да гарантираме необходимите стъпки за неговата стабилност. Единният пазар на ЕС, макар и незавършен, е много важен за Великобритания. Той заема половината от нашата търговия и трябва да го развиваме и задълбочаваме, да настояваме за реформиране на услугите, телекомуникациите, дигиталния сектор и енергетиката", се казва в прокламацията.

"Институциите на ЕС - от Европейската комисия до Съда на Европейския съюз, съществуват основно за да защитават правилата на единния пазар. Точно това трябва да бъде основата за новото ни ангажиране с Европа. По-вероятно е да постигнем това, като останем колкото може по-цялостно в процеса на взимане на решения в ЕС", пише в писмото.

Междувременно друга кредитна агенция - "Фич", намали кредитния рейтинг на най-голямата италианска банка, "УниКредит", предаде Ройтерс. Рейтингът на още седем италиански и осем испански банкови групи бе поставен под наблюдение. Освен това, "Фич" определи като негативна кредитната перспектива на четири френски банки, включително и "Сосиете Женерал". Възможно е да настъпят отрицателни промени и в рейтинга на белгийските Кей Би Си и "Дексия банк".

Според анализ на Дойче Веле в най-тежка ситуация са страните, чиито банкови сектори са най-тясно обвързани с конюнктурата в страни като Гърция или Италия. "И без кристална топка можем да кажем, че България е сред най-засегнатите страни, доколкото гръцки и италиански капитали са с хегемонно положение на пазара в страната. Следват Хърватия - с 48% чужд дял в банковия сектор, както и Румъния, Сърбия и Македония, които също попадат в рисковата зона - според данни на международната рейтингова агенция Фич", се казва в коментара.

Oще: агенция  великобритания  доклад  евро  еврозона  ес  муудис  писмо  правителство  рейтинг  фич 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

2 Dimitar Stamboliyski | 21.12.201119:31

Ха, че "Dexia" не фалира, ли, бре? Седем големи Белгийски града извадиха парите си тази година от тях, вследствие на изтеклата информация за бонусите на мениджърите ср. ниво и нагоре!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 21.12.201116:41

Едно нещо ми е много интересно....
Докато се очакваше Лондон да подкрепи еврозоната никой не говореше за някакви сътресения там... Сега Лондон отказа да си рискува парите за нещо, в което не участва, и веднага се появиха разни изказвания на разни агенции... Съпроводени с понижаване на кредитни рейтинги! И съответно веднага разни икономисти и политици започнаха да обясняват какво щяла да загуби Великобритания от този отказ!

И после нека си говорят, че рейтинговите агенции и политиците не са платени!!! Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани