Компенсации от 5-6 млн. лева ще търси МВР от изпълнителя на софтуера за нови лични документи "Сименс" | webcafe.bg
newscafe

МВР таксува забавена експресна поръчка за паспорт като бърза

Webcafe.bg
07.04.2010, 12:59 (обновена 07.04.2010, 17:33)
лични карти

Тези лични карти остават валидни още известно време, ако не пътувате в чужбина, но системата за издаване на нови документи боксува

На хората, на които са взети пари за експресна поръчка за новите лични документи и тя бъде забавена, ще им се вземат пари като за бърза или обикновена поръчка, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той уточни, че в момента се преглежда договорът за изграждане на системата, който е бил сключен от предишния вътрешен министър Михаил Миков, за да се видят възможностите за неустойки от "Сименс" за причиненото на българските граждани неудобство. Цветанов е поискал спешен разговор по темата с отговорен служител на "Сименс" - Германия.

Една от възможните опции е банкова гаранция от 1.5 млн.евро. По-късно МВР съобщи, че от "Сименс" ще се търсят компенсации в рамките на 5-6 млн. лева.

В същото време се извършва преконфигуриране на системата, за да може в 9 големи областни градове денонощно да се произвеждат новите документи, за да се навакса изоставането.

След като това е било направено в София през нощта са изработени всички 630 експресни паспорта, заявени като поръчка в тези градове. За сметка на "Сименс", чрез куриерска фирма,  те се изпращат до местата, където са заявени експресните поръчки.

Вицепремиерът обясни отново днес, че причината за хаоса не е в организацията, създадена от МВР, а в софтуерен проблем по вина на германците. В процеса на работа е установено, че линията за персонализация, доставена от изпълнителя по договор, изпитва сериозни затруднения при отпечатването на документите в нормативно установения срок.

"Съжалявам за всичко това, което се товари на българските граждани. Те нямат вина", каза министърът. Ще се наложи да се работи денонощно и извънредният труд ще бъде заплащан също от фирмата, допълни той.

От МВР отново призоваха българските граждани, които нямат наложителни причини, да не бързат с подаването на заявления за експресни и бързи услуги.

Досега 69 500 граждани са подали заявления за издаване на нови документи.

Oще: лични документи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани