Бизнесът си чака половин милиард от държавата и общините | webcafe.bg
newscafe

Бизнесът бави заплати за 2 милиарда, държавата му бави половин

Webcafe.bg
09.01.2012, 15:18 (обновена 09.01.2012, 17:01)
левове

През 2010 г. работодателите са продължили да забавят изплащането на заплати като сумата е нараснала със 126 млн. лв. или 7% и в края на 2010 г. достига 1.9 млрд. лв.

Бизнесът дължи заплати за 2 млрд. лева, а има да си прибира от държавата и общините близо половин милиард. Това стана ясно от изследване на Българската стопанска камара, представено днес.

Забавените заплати у нас вече гонят два милиарда лева. Само за година задълженията на фирмите към служителите са скочили със 126 милиона лева. Още по-тежка за бизнеса беше миналата година и вероятно дълговете към работниците са скочили още по-драстично. При това всяко десето забавено възнаграждение е с давност над една година. За петилетка обемът на неизплатените в срок заплати е нараснал с над 600 млн. лева, отчитат от БСК. 

"Много българи работят на черно и няма как да се оплачат, че са завлечени от шефовете си. Тях статистиката не ги лови", коментират експерти. Главната инспекция по труда също отбеляза бум на нарушения в заплащането на труда - установени са 31 518 такива случая. Най-голям е рискът да останат без заплати строители, продавачи и сервитьори. 

Засиленият контрол на инспекцията по труда обаче е накарал 2100 фирми напълно да се разплатят с работниците си през м.г. Общият размер на издължените забавени трудови възнаграждения през 2011 г. е за над 70 млн. лв., а за последните две години - над 155 млн. лв. От всички работодатели, които не са изпълнили предписанията за изплащането на дължимите трудови възнаграждения, е потърсена административно-наказателна отговорност.

Част от работодателите са в производство по несъстоятелност, а други са постигнали споразумение с работниците кредитори за разсрочване и превеждане на заплати по график, казват от ГИТ. Немалко фирми обаче са изключително затруднени да се разплатят със служителите си заради неиздължаване на техни контрагенти по договори. Работници със забавени трудови възнаграждения вече са завели съдебни искове срещу работодателите си.

Бюджетът е по-големият длъжник

До края на септември 2011 г. просрочените задължения на държавата и на общините към бизнеса възлизат на 457 млн. лева.

Според цитираните данни просрочените задължения на бюджета към фирмите са за 254.7 млн. лева, а на общините - 202.3 млн. лева.

От резултатите му се вижда, че към края на 2010 г. фирмите са имали да получават за изпълнени, но неплатени поръчки от държавата и общините почти същата сума - 482 млн. лв. Освен това те са имали за възстановяване данъци за 2.2 млрд. лв.

През годината взаимните задължения на компаниите от нефинасовия сектор надхвърлиха 157 млрд. лв., увеличението е с 9 млрд. лв. (6%) спрямо 2009 г., сочат данните на БСК. Нарастването е по-бавно, отколкото в предишните години заради кризата, която накара предприятията да свият инвестициите, коментират експертите.

През 2010 г. работодателите са продължили да забавят изплащането на заплати като сумата е нараснала със 126 млн. лв. или 7% и в края на 2010 г. достига 1.9 млрд. лв. Невнесените осигуровки нарастват със 17% до 947 млн. лв.

Висока задлъжнялост на предприятията от нефинансовия сектор, продължаващата декапитализация на икономиката и обезценяването на активите, които служат за обезпечение, създават потенциална опасност за стабилността на банковата система, защото обезпеченията вече нямат стабилизираща роля, коментира изпълнителният председател на камарата Божидар Данев.

Увеличението на данъчните задължения на бизнеса е с 13% до 4 млрд. лв.

Oще: бизнес  бюджет  данъци  държава  задължения  междуфирмена задлъжнялост  общини 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани