Един филм на Красимир Лаков със създателите на плана Ран-Ът | webcafe.bg
newscafe

Несбъднатият план за българския преход

Webcafe.bg
02.04.2014, 10:39 (обновена 04.04.2014, 09:10)
Ричард Ран и Роналд Ът

Ричард Ран и Роналд Ът, създатели на онзи така и неизпълнен план за българския преход

Дори и през 90-те, когато се появи, никой от българите извън тесен политически кръг, не беше чел доклада "Ран-Ът". Макар и нито една от идеите му да не беше приложена, в следващите години пропагандната машина го превърна в някакво чудовище, "неолиберална библия" и т.н.

Журналистът Красимир Лаков, с подкрепата на Института за пазарна икономика, разказва във филма си "Преходът, който не стана така, както беше замислен" за неслучилия се план - през погледа на български икономисти, както и на самите автори на проекта Ричард Ран и Роналд Ът.

Планът трябваше да помогне на България  да въведе пазарната икономика и принципите на ефективното производство.

Общообразователният филм прави преглед на краха на социалистическата икономика, която през 80-те започва да се задъхва и последва натрупването на огромни дългове.

"Социализъма е едно недоразвито общество. Социализъма е едно недоносче". Репликата на някогашния Първи - Тодор Живков, няма как да бъде спестена във филма. Но и Юлската концепция на БКП от 1987 г. не успява да спаси режима, въпреки зададената от Живков цел - да вземем "онова съдържание, което се намира в западните концерни", тъй като "без него не можем да разгърнем фирмената организация".

От първо лице

Проф. Иван Ангелов от Икономическия институт на БАН: "Това, което широките кръгове не знаеха и по-малко чувстваха, е, че втората половина на 80-те се характезираха със засилване на кризисните елементи в икономиката на България, трудно можеше да се говори за някакво развитие през тези години, растеше стагнацията в цялата социалистическа общност, срина се износът на България, която изнасяше около 80 от своите стоки и услуги в рамките на СИВ, като само за СССР бяха около 54-55%".

Помните, нали? Живеехве в общество на дефицитите, и дори и имаш пари, няма за какво да ги похарчиш - за да построиш жилище или да си купиш кола, трябваше да чакаш повече от 10 години.

Икономистът и бивш депутат Венцеслав Димитров: "България беше изпаднала в дълбока криза през 1989 поради масовото изселване на турците и прекратяване на търговските отношения с традиционни партньори като арабските страни".

Икономистът и бивш съветник на президента Желю Желев Боян Славенков: "България все повече губеше руските пазари, външният дълг наближаваше 10 млрд. долара, необслужваем за възможностите на страната, растеше дефицитът, около 40% от предприятията работеха на дотации, Световната банка очакваше 200 000 безработни до края на 1991 г."

Вместо незабавни реформи и шокова терапия обаче, българските политици говорят за "социална държава" в началото на 90-те, очевидно представяйки си някаква форма на пазарен социализъм и продължаваха със споровете как точно да се случат промените - и как да станат постепенните програми за плавен преход.

Така, констатира авторът на филма, концепцията за постепенна реформа се превърна в концепция за правене на реформа. Говореше се, че качеството на приватизацията е по-важно от нейната бързина и че постепенните реформи ще намалят тежестта сред населението, почти всички бяха в лагера на бавните реформи, смятат създателите на лентата.

Ролята на Луканов

Eдно от първите решения на Андрей Луканов, когато става министър-председател, е да поиска $1 млрд. от Москва, но му е отказано. Тогава вътрешният дълг на България е 26 млрд. лева, а външният - почти 11 млрд. долара.

Според Славейков "цялата философия на Луканов тогава е била по-силното обвързване с Русия".

На 29 март 1990 премиерът Андрей Луканов обявява едностранно мораториум върху външния дълг, което нанася големи поражения в българската икономика, и следва болезнената, студена и мизерна "Луканова зима".

Гледната точка на проф. Иван Ангелов е по-различна: "На 31 март 1990 г. беше падежът за едно плащане на 500 млн. долара, за което България нямаше средства, във валутния резерв имаше останали 200-300 млн. долара, направи опити Луканов с помощта на френското правителство и френски банки беше събрана една значитебна сума, беше уговорена среща с Хелмут Кол, който в присъствието на Андрей говори с двама-трима банкери от Франкфурт, даде му самолета, който го откара там, получи се някакъв резултат, по-малък от очаквания, и оставаше съвсем малко, за да се набере сумата.

Тогава Андрей помоли съветското правителство да ни дадат от техния валутен резерв, малка част от който се намираше в наши банки, да го ползваме и в следващите месеци от валутните постъпления да го възстановим. Но Горбачов го отряза направо, нещо повече - изтеглиха от банките ни и тази малка сума, тогава Хелмут Кол се обади и му каза: "Нашите приятели от Вашингтон се обадиха и казаха да не се бъркаме във вашите работи!" Следователно нямаше алтернатива на обявяването на този мораториум.

Тогава идват американците

Мораториумът поставя България в изолация, Централна Европа набираше скорост, а развитието на България практически беше спряло, реформи не се извършваха. За да предоставят помощ, МВФ и Световната банка искаха да видят работеща програма.

По онова време Ричард Ран е главен икономист на Американската търговска камара - главно действащо лице в изготвянето на плана, и работи за реформите в Унгария, когато е поканен да изнесе лекция в България за прехода.

Правителството на Луканов ме помоли да сформирам екип, какъвто имаше в Унгария, казва той пред камерата на Лаков.

Така кабинетът излъчва свой екип, както и партиите - БСП и СДС, и се получават три групи - две български и една американска, които да пишат програмата, за която Ран си спомня: "... взаимодействието се получаваше, но изискваше много дискусии и дори пазарлъци".

Осигурено е било частно финансиране от американска страна, което да покрива дневните разходи, експертите от САЩ са работели на доброволни начала, а Ричард Ран и Роналд Ът получават заплатите си от Националната фондация и Американската търговска камара. Българската страна осигурява преводачите и престоя в резиденция Бояна.

Националната фондация на Търговската камара е частна организация, свързана с Американската търговска камара, която спонсорира начинанието, а д-р Робърт Крибъл, известен предприемач, предоставя първоначалните средства, нужни за проекта.

В крайна сметка нито един от безплатните съвети не се случва. Една от основните идеи в плана Ран-Ът е относно приватизацията - да се търси консенсус между политиците и да се включат повече хора, да се търсят начини, които да улеснят работещите в една сфера да си купят акции от нея, да се отпускат безлихвени заеми, а изплащането им да става разсрочено. Така и не се реализира, а когато става, е в доста по-различен вид.

Боян Славенков: "Луканов консумира чисто политическите ефекти от програмата Ран-Ът и затова тя не успя да влезе, в ръцете на Луканов щеше да се превърне в своя антипод, не беше писана като програма, а като наръчник за пазарни реформи, който ние така и не разбрахме".

Една от доста радикалните идеи в нея е заимствана от Азия - за свободна икономическа зона, "свободен град край Варна" - която да привлича инвестиции - в името на конкурентоспособна индустрия, и да създава работни места, така България би запазила предимствата, които има в областта на информационните технологии. Но всичко остава запечатано в книгата с бледосини корици.

Преходът се случва така, както смяташе една част от комунистическия елит. Богатствата бяха преразпределени, българите не станаха нация от собственици.

Oще: българия  икономика  красимир лаков  план  преход  програма  ран-ът  филм 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

43 Blagovest Iordanov | 09.04.201403:34

Доста наивно е да се смята, че българското правителство е имало какъвто и да е избор дали да признае дълга на БВТБ като държавен.
Пазарите не биха приели изход под формата "Дай да фалираме тази...частна банка"

Пример за това е ефектът на мораториума по плащанията по външния дълг (вероятно пробван точно с цел да се види дали пък не можем да изхитрим международната общност) върху текущото държавно кредитиране. Ето пример:
http://books.google.bg/books?id=48nDNiLi2H0C&pg=PA4&lpg=PA4&dq=bulgarian+debt+1989&source=bl&ots=N740XjN8D_&sig=x8Qt9DZKEkQYGipnjE9y_DVxzn8&hl=en&sa=X&ei=QpNEU8TJJaPV4ASCt4DYDQ&ved=0CGMQ6AEwBg#v=onepage&q=bulgarian%20&f=false

Откровени глупости са писали и някои от коментиращите на тема "изтичане на лихвите" извън България. Вековната злоба на роба е чудесно нещо, но който дава пари, иска насреща лихви. Ако има желаещи да финансират безлихвено някакво начинание, да се обаждат. При липсата на финансов ресурс в България, ясно е, че финансиране може да дойде само отвън.

Силата на промишления ни комплекс до немалка степен е химера. Разграбване е имало, но от друга страна този комплекс остана пленник на взаимовръзките от времената на СИВ. Новопристигналите собственици не можаха да демонстрират никакви качества, с които да трансформират икономиката.

Всъщност, едва в последните 10-на години се забелязва плаха тенденция за поява на конкурентни на световно ниво компании, основно в IT областта. Подемът в средата на миналото десетилетие се дължи основни на очакваното (и сбъднало) ни влизане в ЕС, което направи силно положителен размера на преките инвестиции в България, включително в безумен бетон. Е няма го вече, няма и да го има.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

42 sim4o | 06.04.201410:41

"...daysydogy | 05.04.2014 23:49

Очаквам да заработят лайнометите ..."
-------------------
А аз очаквам , привържениците на Тезата за Непогрешимостта на Андрей Карлович отново да се възправите на амбразурата!
И пред лайномети да се изправите сте готови и л - да ядете - също май сте готови! И да лъжете малоумно и злобно - идиотски да обиждате , и на това сте готови , нали !

"... Не, не е виновен Андрей , че е внесъл закон за Признаване на Държавния дълг , те защо така го плюят ..." - така споделяте Другарите и Другарките , нали daysydogy

"... Лу-ка-нов! Лу-ка-нов! Лу-ка-нов! Лу-ка-нов! "...
Прави ти чест донякъде !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

41 daysydogy | 05.04.201423:49

Очаквам да заработят лайнометите....
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

40 daysydogy | 05.04.201423:48

Между другото - Ран и Ът днес говориха за „българския преход“ (аз лично смятам че историческото развитие погрешно се кръщава „преход“, но човек робува на думите) в предаването „120 минути...“ на БиТиВи и обясниха идеите си с прости думи - противопоставянето в обществото ни е изяло главите; не казаха учтиво лоша дума за нито един български политик, но... Ран каза, че Костов е бил най-подготвеният и само политическата ситуация в България е попречила да доведе реформите докрай...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

39 daysydogy | 05.04.201423:32

Многословието досажда и показва ограничен хоризонт...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

38 sim4o | 05.04.201416:30

" ...daysydogy | 05.04.201415:25
Симчо, тъп се и тъп ще си останеш - това ...... че дългът е държавен ... "
-----------------------------
И лъжем ..и обиждаме - как иначе??! .. посегнаха на ПАМЕТТА НА АНДРЕЙ !!??
Айде да видим за Българската Външнотърговска Банка - това го има в Интернет! ето примерно едно простичко търсене - ето го обилието от статии ...

И ??? ами истината е една - ДЪЛГЪТ СТАВА ДЪРЖАВЕН, СЛЕД КАТО АНДРЕЙ КАРЛОВИЧ ПРОКАРВА ЗАКОН ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!

А как се мобилизирахте да защитавате Андрей Карлович Луканов , драги ми daysydogy даже Ви прави чест!
Но нямаше нужда, да се преминава към тъпоумни обиди към мене .. аргументите и фактите нещо , не ви стигнаха, а ?? Що не пишете , кротичко и любезно .. както пиша аз , например .. защо ей така , пръскате слюнка и показвате идиотска злоба?? ..
"Тоя Симчо , посяга на паметта на Другаря Луканов " - сигурно сте си звъняли развълнувано с другите Другари , един - другиму , по телефоните - и последва очаквано реакцията ви !!

Спомени те връхлетяха , а daysydogy ??? .. как си била на Бузлуджа и сте крещяли с възторг " Ан-дрей ! Бе-Се-Пе ! Ан-дрей ! Бе-Се-Пе ! Ан-дрей ! Бе-Се-Пе ! Ан-дрей ! Бе-Се-Пе ! ".. лошо няма ..
Уважавам хората, чиито сърца така пламенно са Запленени от ЕДНА ИДЕЯ ! Та било и идеята за Непогрешимостта на Андрей Карлович ..!
Далеч съм от мисълта , че Андрей е някакъв чер дявол и въплъщение на Абсолютното Зло ... но и не смятам, че ще успееш да защитиш паметта му с злобни и неадекватни оскърбления, към другите умастници в дискусията .. все пак - фактът си е факт - именно Андрей Карлович прави така, че Народното Събрание да гласува закона за Външния дълг!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

37 daysydogy | 05.04.201415:25

Симчо, тъп се и тъп ще си останеш - това че България е давала държавни гаранции означава, че дългът е държавен, плащенето гарантирано, а не е на някоя фирма дето утре може да фалира и банката отпуснала кредита, да чака писмо от мъртвец...
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

36 sim4o | 05.04.201412:46

" ..daysydogy | 04.04.2014 19:11
България е била единствена в соцлагера която е взимала кредити срещу държавна гаранция и западните банки са се натискали за да отпускат заеми...
Ха наздраве, симчо! "
---------------------------------
Фриденце, вярно за починалите- или добро или нищо .. та се Радвам ЧЕ ТАКА СЕ ЗАСТЪПВАШ ЗА ЛУКАНОВ!

От Плевен си и ти??? .. от рода на Лукановите?? ...
А иначе - ЛЪЖА Е!! .. Ама за да е Светъл Образът на Адрей Карлович .. не е грях и да се поизлъже а???
ти си знаеш, Фриде ..
Каквито кредити е взимала Полша - такива - е взимала и България!

И ще припомня КАК НА ПОЛШЕ БЕ РЕДУЦИРАН ДЪЛГЪТ ..и как НИЕ, българите опростихме и редуцирахме маса кредити - на Ирак например ..

"... и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на нашите длъжници, и не въведи нас в изкушение"!

Иначе - правилно daysydogy , и Андрей Карлович Луканов, си заслужаваше някой да се застъпи и за него!
Появи се този някой - daysydogy !
.. Не сме лоши, българите!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

35 daysydogy | 04.04.201419:11

България е била единствена в соцлагера която е взимала кредити срещу държавна гаранция и западните банки са се натискали за да отпускат заеми...

А ето какво разправя зет ми: като младеж постъпва на работа в италианска фирма; идва национализацията и тя се превръща в „8-и март“; на събрание новите „стопани“ (познайте кои) казват „сега фабриката е наша - т.е. на всички работници и ще направим...(какво ли не); става една работничка и пита: като фабриката е наша, къде ни е безплатната закуска в 10 ч., безплатния обяд и безплатната закуска в 16 ч..., защото при капиталистът-собственик в 10 ч. и 16 ч. минава край всяко работно место количка с закуски, а на обяд в стола - безплатна храна...

Ха наздраве, симчо!
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 03.04.2014, 19:50

34 Vincent MoFo | 04.04.201415:49

Това е ! Да ти дойдат двама спецове от цивилизацията, за да направят туземците малко по цивилизовани, и те да вземат да ги сготвят и изядат. Българска му работа. Пари ми дай, акъл не искам....Ами карайте само на пари бе......
   

оценка

+1 -4

Най-коментирани