Михаил Миков не хареса законопроекта на БНБ и ДПС | webcafe.bg
newscafe

Михаил Миков не хареса законопроекта на БНБ и ДПС

Webcafe.bg
03.07.2014, 15:06 (обновена 03.07.2014, 15:33)
миков

Снимка: © webcafe.bg

Миков: Възможности за наказания съществуват и сега. Защо БНБ досега не ги е прилагала?

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се включи в новата линия на БСП за разграничаване от управленския партньор ДПС, като публично разкритикува идеята на Йордан Цонев (и БНБ) да вкара в Наказателния кодекс говоренето срещу банковата система.

"Не може всичко, което се случва в нашия живот, да бъде ограничавано, спирано единствено и само със заплаха от наказанието лишаване от свобода", каза Михаил Миков пред журналисти.

В началото на седмицата Йордан Цонев внесе предложение за криминализиране на опитите за всяване на паника чрез разпространяване на слухове по адрес на банките - с 2 до 5 години затвор. Законопроектът бе взет дословно от писмо на ръководството на БНБ до Цонев.

Тогава председателят на Комисията по бюджет и финанси се мотивира с аргумента, че "има превантивна цел, за да осигури спокойното функциониране на финансовия сектор и дa предотврати в бъдеще възможността банковата и финансовата стабилност на страната да бъде подронвана по подобен криминален начин".

Според Михаил Миков (който е преподавател в Юридическия факултет на СУ) обаче ролята на наказателното право не трябвало да се абсолютизира.

Той отправи и задочна критика към ръководството на БНБ, че никога досега не са използвали механизма в Закона за кредитните институции (чл. 152а), според който опитите за всяване на смут в банковата система се наказват с имуществени санкции - между 2000 и 20 000 лв. за нарушители - физически лица, и между 10 000 и 150 000 лв. за юридически лица.

Парламент под въпрос

Михаил Миков разкритикува решението на ГЕРБ да излязат от пленарна зала, с което провалиха планирания дневен ред на Народното събрание.

"Днес трябваше да приемем няколко ратификации, сред които взаимни споразумения със Световната банка, свързани с пътната инфраструктура и водоснабдяването. Липсата на кворум може да провали подписването на споразуменията, а отпуснатите средства едва ли ще се харчат от това правителство, но със сигурност от България", каза Миков.

Вчера обаче неговите съпартийци от ПГ на "Коалиция за България" бяха тези, които осуетиха работата на парламента. Кворумът се разпадна заради несъгласието на левицата с предлагани промени в НК, отнасящи се до давноста на престъпленията, направени по политически причини.

На въпрос защо пред оставка се "бетонират" нови назначения за следващото управление Михаил Миков отговори: "след като парламентът работи до 12 часа, нормално е и в "12 без 2" също да работи".

Oще: банки  банкова паника  бнб  затвор  йордан цонев  кворум  криминализация  михаил миков  наказателен кодекс  народно събрание 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 03.07.201421:11

Рядко ми се случва да съм съгласен с другарите.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани