Брюксел не позволи на Румъния да удължи мораториума за земята | webcafe.bg
newscafe

Брюксел не позволи на Румъния да удължи мораториума за земята

Webcafe.bg, по БТА
21.10.2013, 17:02 (обновена 21.10.2013, 17:07)
жътва

От Движение България на гражданите заявиха, че удължаването на забраната чужденци да купуват земя у нас обслужва интересите на едрите арендатори

Европейският съюз отказа да отложи началото на свободната продажба на земеделска земя в Румъния на чужденци, предаде БТА, като се позова на румънския вестник "Ромъния либера".

Европейската комисия е отхвърлила предложения от румънското правителство проект за поетапна либерализация на продажбата на земя на чужденци, така че свободният пазар на земя ще започне от 1 януари 2014 г., както бе първоначално планирано, пише изданието.

Румънското правителство помоли да бъдат внесени няколко поправки в плана, съгласуван с Брюксел. То предложи да се създаде специален орган за посредничество в отношенията купувач-продавач с цел коректна оценка на земята.

Планирано беше също продажбата на земя да се разреши само за селскостопански цели, и то на лица, които имат 5-годишен опит в сферата на инвестициите. Брюксел обаче отхвърли тези и някои други предложения.

Според някои експерти продажбата на земеделски земи ще утежни допълнително ситуацията в селското стопанство, което след приватизацията през 90-те години, извършена набързо по рецепти на западни експерти, доведе до упадък на земеделието, коментира вестникът.

Създадените в миналото едри земеделски стопанства бяха разрушени и сега повече от половината румънски фермери притежават по-малко от 10 хектара земя. Селското стопанство получи и друг удар след приемането на закона за реституцията на недвижимо имущество, конфискувано от комунистическия режим, който отвори "кутията на Пандора", продължава текстът.

Правителството беше затрупано от цяла лавина искове от бивши магнати и земевладелци, техни наследници и дори "псевдособственици" за връщане на земи, конфискувани след Втората световна война. Този "ураган" от искове не само съществено подкопа процеса на приватизация в аграрния сектор, но и доведе до блокиране на много стратегически инвестиции в отрасъла, пише "Ромъния либера".

В България темата за продаването на земя на чужденци ще бъде обсъдена в парламента тази седмица, след като "Атака" внесе законопроект забраната за чужденци да купуват земеделски земи да бъде удължена до 2020 г.

Земеделският министър Димитър Греков обяви преди време, че България е поискала същото от Европейската комисия. Забраната се заобикаля преспокойно, след като бъде регистрирана фирма у нас.

Oще: българия  ек  ес  земя  инвестиции  мораториум  румъния 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани