НЗОК поиска още 328 млн. лева | webcafe.bg
newscafe

НЗОК поиска още 328 млн. лева

Webcafe.bg
23.06.2014, 16:04 (обновена 23.06.2014, 17:40)
Лекари

Лекарски и пациентски организации твърдят, че на НЗОК са нужни 500 милиона лева

Здравната каса поиска бюджетът й за настоящата година да бъде актуализиран с 328 милиона лева, макар сред ръководството й да няма единодушие дали средствата ще стигнат, за да се покрие недостигът на средства.

„Реално оценката е, че ще бъдат необходими средства в рамките на 330 млн. лева, за да могат да се покрият всички нужди на болничната помощ, лекарства за домашна употреба, онкология в болниците", заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Надеждата на Касата е бюджетът да бъде актуализиран до началото на август, защото след това парламентът е в отпуск.

Ходът идва след лекарски протести, които изчислиха, че недостигът ще около 500 млн. лева.

Синдикалистът д-р Иван Кокалов обаче твърди, че без актуализация, възможностите на НЗОК да покрие всички ще са само наполовина.

„Актуализация с 328 млн. лева е малко", твърди Иван Димитров, който представлява пациентите в съвета. „По-добре да са триста и нещо, отколкото въобще да не се осигурят. Според нашите очаквания ще има листа на чакащи, пациенти, които няма да стигат до лечение", заяви Димитров.
Утре директорът на касата д-р Румяна Тодорова ще внесе предложението за актуализация в Министерството на здравеопазването.

Oще: актуализация  болници  бюджет  здравна  каса  нзок  финансиране 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.