НЗОК поиска още 328 млн. лева | webcafe.bg
newscafe

НЗОК поиска още 328 млн. лева

Webcafe.bg
23.06.2014, 16:04 (обновена 23.06.2014, 17:40)
Лекари

Лекарски и пациентски организации твърдят, че на НЗОК са нужни 500 милиона лева

Здравната каса поиска бюджетът й за настоящата година да бъде актуализиран с 328 милиона лева, макар сред ръководството й да няма единодушие дали средствата ще стигнат, за да се покрие недостигът на средства.

„Реално оценката е, че ще бъдат необходими средства в рамките на 330 млн. лева, за да могат да се покрият всички нужди на болничната помощ, лекарства за домашна употреба, онкология в болниците", заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Надеждата на Касата е бюджетът да бъде актуализиран до началото на август, защото след това парламентът е в отпуск.

Ходът идва след лекарски протести, които изчислиха, че недостигът ще около 500 млн. лева.

Синдикалистът д-р Иван Кокалов обаче твърди, че без актуализация, възможностите на НЗОК да покрие всички ще са само наполовина.

„Актуализация с 328 млн. лева е малко", твърди Иван Димитров, който представлява пациентите в съвета. „По-добре да са триста и нещо, отколкото въобще да не се осигурят. Според нашите очаквания ще има листа на чакащи, пациенти, които няма да стигат до лечение", заяви Димитров.
Утре директорът на касата д-р Румяна Тодорова ще внесе предложението за актуализация в Министерството на здравеопазването.

Oще: актуализация  болници  бюджет  здравна  каса  нзок  финансиране 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.