И с Путин, и без Путин Брюксел пак разследва Газпром | webcafe.bg
newscafe

И с Путин, и без Путин Брюксел пак разследва Газпром

Webcafe.bg, по Reuters, AFP
25.09.2012, 13:46 (обновена 25.09.2012, 14:37)
Владимир Путин

Снимка: © Getty Images

Синьото гориво отдавна е част от руската външна политика

Намесата на Москва няма да засегне разследването на ЕК срещу „Газпром" за монопол на европейския пазар на синьо гориво, обяви комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня. Проверката първоначално бе обявена като приоритетна, като няма дата за приключването й.

По-рано руският президент Владимир Путин затегна държавния контрол над стратегическите компании, които оперират извън страната. Така, те вече ще имат нужда от правителствено разрешение преди да предоставят информация на чужди регулаторни органи по сключени договори и продажба на имоти зад граница.

Само с такова разрешение компаниите могат да променят договори с чуждестранни партньори, включително и цените в тях. Такива искания има от няколко европейски държави, сред които Германия, Полша, Холандия, Дания, Литва.

Указът на Путин, според Алмуня, не променя нищо и няма да доведе до никакви ограничения в разследването. Европейските правила за конкуренцията трябва да бъдат спазвани, независимо от сектора и играчите в него, обяви той, описвайки проверката като „рутинна".

В началото на септември ЕК започна разследване срещу газовия гигант, за да провери за нарушения на европейското антитръстово законодателство. Съмнението е за господстващо положение на пазарите в Централна и Източна Европа - България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Полша, Унгария и Чехия - държави, които са зависими в голяма степен от руското синьо гориво.

Вицепрезидентът на „Газпром" Александър Медведев е любопитен как ЕК ще действа по въпроса, засягащ пряко руското правителство. Той намекна, че продажбите на газ вече са под политически контрол, както и че Брюксел явно трябва да води директни преговори с Кремъл за цените на синьото гориво.

Медведев оглавява дъщерната компания „Газпромекспорт", която се ръководи именно износа на газ. Руският гигант ревниво пази договорите, с които продава и доставя газ на европейските си клиенти.

„Газпром" продава синьото гориво на европейските си клиенти със значителна разлика. За сравнение цената за Беларус, която се слави с топла връзка с Москва, е 100 долара за 1000 куб м газ, а за Украйна - четири пъти по-висока.Медведев ще защити политиката на ценообразуване на компанията - монополист на скорошната си среща с европейските регулаторни органи, визирайки комисар Алмуня, но не и дата.

Цените в газовите договори отговарят на законодателството на отделните страни - членки, обяви Медведев, гарантирайки че разследването няма да се отрази на дейността на компанията.

„Газпром" е най-големият световен производител на газ

 

 

Oще: брюксел  владимир путин  газ  газпром  картел  монопол  русия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 26.09.201210:59

Ми тя Ойропата има единна политика само за геометрията на краставиците,единна енергийна нема.И с Путин и без Путин,Раша държи Ойропата за топките.Пазар,свободен,неолиберален,кво да прайш.Не виждам други да се натискат да доставят немонополна,демократична и йофтина гЪзчица.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.01.2012, 19:37

2 onufriy | 26.09.201210:33

Все се чудя как никой не седна да разследва Статойл. Нали и те са държавна фирма Въпрос Или пък не вземе да държи сметка на Фолксваген, що продават по-йефтино на датския пазар примерно...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 25.09.201215:03

Вместо пак да разследва Русия,Брюксел ще е по-добре да помоли Путин за приятелска помощ,за да могат европейците да се борят със своята дълбока капиталистическа криза.Защото до сега Европа моли за помощ главно Китай,но той е доста далеч и е пренаселен.Китайските емигранти очевидно доминират вече и в самите САЩ.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани