За 9 месеца - като за 3 години | webcafe.bg
newscafe

За 9 месеца - като за 3 години

Webcafe.bg
01.04.2013, 10:38 (обновена 01.04.2013, 11:48)
Илияна Цанова

Снимка: © Sofia Photo Agency

Вицепремиерът за европейските фондове Илияна Цанова: България се намира някъде между дивия капитализъм и дивия социализъм

За девет месеца трябва да усвоим 2 млрд.евро, което е почти колкото отпуснатите ни от Брюксел средства за последните близо 3 години и трябва да работим бързо, ако не искаме да ги загубим. Това стана ясно от интервю на вицепремиера Илияна Цанова по bTV.

"Трябва максимално бързо да изпълним обществените поръчки и да разплатим около 2 млрд. лв. тази година", каза Цанова. В бюджет 2013 г. е заложено изплащането на двойно по-голяма сума - 4 млрд. лева. Заради нестабилната политическа ситуация обаче и изборите това най-вероятно няма да се случи.

Програмният период приключва в края на тази година, но средствата могат да се разплащат до края на 2015 г.

България вече две поредни години губи средства по Програмата за развитие на селските райони и тази за рибарството. Риск от загуба на средства има още по програмите "Околна среда", "Конкурентноспособност" и "Човешки ресурси", припомни Mediapool.bg.

Тя поясни, че за да получим финансиране до 2016 г. трябва да са направени нужните реформи в здравеопазването, съдебната система да започне да работи ефективно, а електронното правителство да е факт.

Предстои подготовка за следващия програмен период за еврофинансиране 2014-2020 г. и според вицепремиера работата по него е едно от основните предизвикателства пред екипа й. На дневен ред сега е да минат бързо обществените поръчки за проектите през тази година, за да може България максимално да се възползва от предвидените пари.

Друга важна задача на екипа на Цанова е да се направи анализ в кои сектори парите може и да не се усвоят и те да бъдат пренасочени към други области. Нейната оценка е, че България има изграден капацитет за работа по европейските програми в общините, малките и средни предприятия и управляващите органи, и това е причината, ако през 2009 г. сме усвоили 2% от полагащите ни се средства, през м.г. да са 37%. 

Цанова разкри откъде е познанството й с президента Росен Плевнелиев. Като старши банкер в отдел "Общинска инфраструктура и околна среда" в ЕБВР, отговарящ за десет държави от Централна и Източна Европа, тя е работила с него, когато е бил министър на регионалното развитие.  

На база опита си като студент в САЩ, тя посочи, че България се намира някъде между "дивия капитализъм и дивия социализъм".

"Съгласих се да поема поста, защото имаше ясен мандат и приоритети, които споделям. Освен това винаги съм искала да направя нещо за България", добави вицепремиерът.

Илияна Цанова каза, че си е взела тримесечен неплатен отпуск от ЕБВР и смята да се върне на поста си след края на мандата на служебния кабинет, защото има интересни проекти, които да завърши. Тя добави, че добра или лоша, България е нейният дом и не случайно си е купила апартамент в София, а не в Лондон.

Oще: btv  брюксел  вицепремиер  европа  ес  илияна цанова  финансиране 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 02.04.201300:38

Тия двамата от коментарите по-долу сте, за съжаление, типични представители на оная пагубна черта от българския манталитет - никога да не вярваш, че друг човек би могъл да се опитва съвсем безкористно да ти помогне.
Изобщо не коментирам дали такава е ситуацията с Цанова (според мен е), а дали отрепки като вас са изобщо способни да оценят чуждата помощ.

Вие сте типа жалки създания, дето ако се давите и някой ви подаде прът да ви измъкне, първата ви мисъл ще е "Да бе да, после ще ме пребие с тоя прът и ще ме обере!", а втората - "Ако не, сигурно после ще ми иска пари, деба неговата мама!".

А благородни, доброжелателни хора съществуват, независимо от това, че вие самите не сте и никога не бихте пожелали да сте такива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

3 Govedo13 | 01.04.201314:25

Да а на сутринта ще се събудите с изпотена възглавница ако мислите че стипендиант на американското разузнаване УСАИД и бивш служител на световната банка ще използва и 1 цент от тези пари да направи животите ви по добри...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 01:14

2 Arsen Lupin | 01.04.201313:56

между другото - поразителна прилика с Людмила Живкова и еврейска принцеса Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 01:14

1 Arsen Lupin | 01.04.201312:09

тая като я гледам, и с трите дупки 24/7 да работи тия 9месеца, пак няма да насмогне да заработи за 2та милиарда... американските възпитаници обаче никога не са за подценяване!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани