US спецслужбите ровят в чужди адресни книги | webcafe.bg
newscafe

US спецслужбите ровят в чужди адресни книги

Webcafe.bg
15.10.2013, 11:37 (обновена 15.10.2013, 16:18)
програма

Снимка: © sxc.hu

АНС заобикаля закони и Интернет компании

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) събира и пази милиони имейл и чат контакти на американски граждани. Това съобщи в.Washington Post, като се позова на секретни документи, предоставени от Едуард Сноудън.

Източници от разузнаването са потвърдили информацията, като са посочили пред изданието, че всяка година агенцията събира около 250 млн. списъка с контакти. Това става без разрешение от Конгреса или даже от секретния специализиран съд, който отговаря за външното разузнаване.

Списъците с телефонни номера, чат и имейл акаунти дават много по-голяма информация от т.нар метаданни от телефонни обаждания, които също са събирани от агенцията. Според нейна презентация, всеки ден в ръцете на агентите са попадали 444 743 адресни книги от Yahoo, 105 068 - от Hotmail, 82 857 - от Facebook, 33 697 - от Gmail и 22 881 от други платформи. Не става ясно защо Yahoo е най-"интересна" за службата.

Според запознати, Агенцията за национална сигурност избягва всякакви форми на контрол, като събира данните на чужда територия - докато съобщенията преминават през различни комуникационни възли. Освен това, агентите не искат разрешение от Интернет компании като Yahoo, Google или Facebook, тъй като не получават информацията от сървърите им.

Прехващането на международния Интернет трафик има и друг плюс за външното разузнаване - позволява му да събират данни за американски граждани. Това по принцип е незаконно, но в случая спецслужбите имат оправдание - трудно е да се прецени гражданството на един потребител, когато комуникацията му се прехваща в чужбина.

„Агенцията концентрира усилията си върху разкриването на реални цели на външното разузнаване като терористи и трафиканти на хора и наркотици. Не се интересуваме от личната информация на обикновените американци", заяви говорител на службите.

Oще: агенция за национална сигурност  анс  едуард сноудън  подслушване  следене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани