Нов крал - нов шанс за Белгия | webcafe.bg
newscafe

Нов крал - нов шанс за Белгия

Webcafe.bg
21.07.2013, 10:53 (обновена 21.07.2013, 12:18)
Кралски дворец в Белгия

Разделена Белгия има нов крал - това е 53-годишният престолонаследник Филип. Той сяда в трона на баща си Албер Втори, който абдикира поради напредна възраст и невъзможност да изпълнява изцяло задълженията на монарх.

В последно обръщение към нацията 79-годишният Албер Втори поиска белгийците да подкрепят сина му. Той призова за обединение между френската и фламандската общност, чийто продължителен конфликт обрича страната на политическа криза и нестабилност от край време.

Двете общности не просто говорят на различни езици, но често в по-радикалните им среди се появяват искания за разделяне на страната на две.

Белгия е конституционна монархия, където кралят има основно церемониална роля, но може да се намесва при конституционна криза. Албел Втори, който управлява почти 20 години, влезе в ролята на посредник между политическите партии през 2010 - 2011 г., когато страната остана 541 дни без правителство, а серията избори така и не можеха да излъчат ясен победител.

Основна „заслуга" за това имат разногласията между френската и фламандската общност, но доверието в монархията е едно от малкото неща, което ги обединява.

Социологически проучвания показват, че френскоговорящите във Валония имат по-високо доверие в новия крал. Крайнодясната партия "Фламандски интерес" ще бойкотира клетвата на новия крал.

Филип, военен пилот и възпитаник на Оксфорд и Станфорд, ще е седми крал на Белгия. След като баща му подпише документа за абдикация, той ще положи клетва във Федералния парламент на Белгия. Възкачването му на престола съвпада с националния празник на кралството - днес белгийците празнуват 182 години от интронизацията на първия си крал - Леополд.

Oще: албер втори  белгия  филип 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 22.07.201317:53

Един актуален виц за измислицата Белгия (на Нидерландски може да бъде намерен като "Belgie barst"):

Новия Белгийски цар излиза по първа национална и почва: "Драги поданици, както знаете, ние сме мултикултурна, мултилингвистична държава, но по подобие на европейския съюз и ние сме твърде различни помежду си. Ето защо аз предлагам нашето свидно Кралство да се раздели на пет части, което бе договорено с националния експертен съвет по малцинствата. Антверпенци никога не са крили апетитите си да станат отново Холандски граждани, каквито таят отдавна и лимбургските миньори спрямо Германия. Фламандците, тези изначални шовенисти нека си направят мечтаната Фландрия и да живеят в мир, както го желая и на валонците, които винаги са мечтали да се кълнат на марсилезата... Затова, скъпи поданици, Наши Величества така решиха..."
В страната настанал смут, нещо царя не го изкусурил както винаги... След три дена от двореца излезли с корекция "Скъпи поданици, Наши Величества забравиха да споменат, че Брюксел си остава марокански..."
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани