Стойнев поема борсите и тържищата | webcafe.bg
newscafe

Стойнев поема борсите и тържищата

Webcafe.bg
27.01.2014, 09:33 (обновена 27.01.2014, 09:37)
гмо, пазар

Ресорната комисия към МС ще бъде закрита

Още една отговорност за мегаминистерството на икономиката и енергетиката. Ведомството на Драгомир Стойнев ще поеме функцията на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, която ще бъде закрита. Това предвиждат промените в Закона за стоковите борси и тържищата, пише Труд. Проектът на текстовете е качен за обществено обсъждане в Интернет.

Закриването на комисията е мотивирано с политиката по съкращаване на държавната администрация. В момента ведомството е държавен орган към Министерския съвет, а работата му е да контролира и регулира създаването и дейността на стоковите борси, тържищата и пазарите на производители. Комисията издава и отнема лицензи, регистрира тържищата, води регистър на брокерите. Следи и цените на едро на основните хранителни стоки.

Част от служителите ще бъдат назначени в МИЕТ, но все още не е ясно колко чиновници ще бъдат съкратени. Според всекидневника, ще бъдат освободени председателят на комисията Едуард Стойчев, както и останалите членове.

Независимо от идеята за закриване на комисията, преди дни беше публикуван за обсъждане и проект за неин нов устройствен правилник. В него се предвижда 10 от сегашните служители на институцията да бъдат съкратени и на работа да останат 20 души.

Доматите - с произход и фактура

Промените на Закона за стоковите борси и тържищата предвиждат още стоките, които се предлагат на пазарите на производители, да са придружени с документи за произход и качество. Записано е още, че при сделките задължително трябва да се издава фактура, а при плащане в брой - касов бон.

Според сега действащия закон, фактура се издава при покупка от юридически лица, а когато купувачът е физическо лице, такава се дава само при поискване.

Oще: драгомир стойнев  миет  търговия  тържища 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани