Финансисти: Държавата да покаже, че стои срещу мутрите | webcafe.bg
newscafe

Финансисти: Държавата да покаже, че стои срещу мутрите

Webcafe.bg, по БНТ
28.06.2014, 09:48 (обновена 28.06.2014, 09:55)
бнб

Атаката срещу банковата система беше очаквана, учудващо е, че се атакува напълно открито

Спешни и радикални мерки в отговор на атаката срещу банковата система препоръчаха експертите проф. Стоян Александров и Георги Ангелов по БНТ.

Три бързи стъпки трябва да се направят още в следващите два дни, според Стоян Александров. Първата - политическите сили да се обединят около създаването на ново правителство в рамките на този парламент, което да възстанови доверието. Това правителство може да прерасне и в служебно, според финансиста.

На второ място, той посочи започването на преговори с Международния валутен фонд и Световната банка за евентуално предпазно споразумение.

На трето място - парламентът трябва да даде възможност да се емитира допълнителен дълг, с което да се успокои системата. „Може да се емитират облигации, които да се предложат на вътрешния пазар, така че хората с депозити над гарантирания размер да могат да си купят държавни ценни книжа", обясни проф. Александров.

Друго решение, според финансиста, може да бъде регулация на банковата дейност по модифициран кипърски вариант.

Той призова политиците да се съберат още днес, за да обсъдят незабавно начините за излизане от ситуацията.

На банковата паника се реагира с гарантиране на влоговете, но това вече е факт в България, а ирационалното поведение продължава. Това означава, че са нужни радикални мерки, каза Георги Ангелов. Държавата трябва ясно да покаже, че стои от едната страна на бариерата - срещу мутрите. „Или подкрепяш държавата, или подкрепяш мутрите", заяви той.

Вчерашната ситуация е напълно ирационална - и на макро- , и на микро-ниво, според Георги Ангелов. Българската банкова система издържа световната криза, сътресенията в Гърция и т.н, а сега, без обективна причина, се атакува цялата система. Ирационално е и поведението на вложителите, които вчера образуваха опашки пред банковите клонове.

„90% от депозитите у нас са до 100 хиляди евро, които са изцяло гарантирани по българските и европейските правила. Няма причина тези хора да се редят на опашки", каза Ангелов.

Стоян Александров припомни, че от три години се наблюдава постоянна кампания срещу банковата система по различни поводи. „Има цели организации, които водят войни срещу банките, които се обвиняват за това, че някой е взел кредит, а не е успял да го върне". Всеки, който е притискан да си плати кредитите, има интерес тази система да рухне, каза проф. Александров.

В момента някой лъже тези хора, че може да се повтори ситуацията от 1996 г. или че един срив на банковата система може да доведе до отказ от валутния борд, но това няма как да стане, обясни той. „За съжаление има и политици, които си мислят, че ще влязат в ролята на спасителя. Новоизлюпените политици градят своя авторитет на оплюването на населдството".

Георги Ангелов напомни, че сделката по емитирането на български външен дълг в четвъртък е рационалното доказателство, че доверието в българската финансова система е стабилно. „Има реални показатели и всеки може да ги види", каза той.

Oще: банки  бнб  мвф  парламент  пиб  правителство  прокуратура  световна банка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.