Властта твърди, че има диалог по закона за горите | webcafe.bg
newscafe

Властта твърди, че има диалог по закона за горите

Webcafe.bg
21.06.2012, 10:38 (обновена 21.06.2012, 13:58)
десислава танева

Снимка: © Sofia Photo Agency

Танева заяви, че в последните дни има активен диалог с всички заинтересовани страни и по най-важните текстове има постигнати общи споразумения

Председателят на Комисията по земеделие и гори в парламента Десислава Танева каза пред радио "Фокус", че не е очаквала толкова изострен дебат по новия Закон за горите. По думите й до приемането на законопроекта са направени много корекции в полза на интересите на гражданите и заради това не очаквала, че споровете след неговото приемане ще стигнат до улични протести.

Танева допълни, че в последните дни има активен диалог с всички заинтересовани страни и по най-важните текстове има постигнати общи споразумения. "Това, за което се разбрахме, че след 10 дни ние ще качим на сайта на земеделското министерство и стенограмата, и законопроекта, предложенията на неправителствените организации и докъде сме стигнали по този дебат.

Ще дадем 10-дневен срок, в който ще качваме на сайта всички предложения за промени в законопроекта. На 3 юли сме планирали да направим една кръгла маса с всички заинтересовани страни, разбира се, представителни организации и от там насетне при, надявам се, постигнат консенсус да продължим с приемането на законопроект", каза Десислава Танева.

Тя допълни, че всеки ден се водят разговори и с двете протестиращи страни и в този смисъл за нея са изненадващи продължаващите протести.

По bTV природозащитникът от WWF България Александър Дунчев посочи, че спорният закон за горите засяга най-вече Витоша, тъй като всички други планински курорти или подходящи за зимен туризъм територии попадат в национални паркове или върху заменени гори. "На тези земи по принцип строителството е забранено и това няма как да се промени. По тази причина протестиращите в подкрепа на новите текстове "общинари", които искат развитие за регионите си, са заблудени", посочи той.

По думите на Дунчев природозащитниците искат да няма ново строителство на Витоша. "Има план за управление на Витоша, в който пише, че там може само да се реновират съществуващите постройки. Ако се модернизират съществуващите писти, всички ще са доволни. Дунчев добави, че премиерът Бойко Борисов на срещата с еколозите е подкрепил искането им по пистите да има нови съоръжения, но на мястото на старите - по подобие на Банско.

Парламентарната Комисия по земеделието и горите ще обсъди днес ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за горите. Указът №234 на Президента на Република България е постъпил на 18 юни 2012 г. и е за връщане изцяло за ново обсъждане на закона.

Мирослав Найденов: Всяка крайна позиция е лоша

В интервю за "Труд" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов настоява, че всяка крайна позиция за горите е лоша. "Правителството има амбиция до края на своя мандат да не намали процента на държавните гори в страната", казва Найденов.

"Промяната на предназначението, за която настояват еколозите, означава изваждане на съответните гори от държавния горски фонд, превръщането им в урбанизирана територия и инвеститорът да купи терена. А след това върху него може да построи не писта за ски, ако иска и писта за самолети и цяло летище", уточнява още министърът.

Според него еколозите подкрепят идеята за намаляваме процента държавни гори. Те пък предлагат промяната на предназначението да е за определен период от време, равен на експлоатацията на съоръженията.

"Инвеститорите обаче ни казват - ами аз, като платя сега за това право, след 20 години кой ще ми върне парите?! От друга страна, промяната на предназначението е тежка финансова бариера пред потенциални инвеститори. Защото той трябва да плати два пъти - и право на строеж, и промяна на предназначението.

В момента правото на строеж като такса е равно на промяната на предназначението. Или ако за една ски писта той трябва да плати 20 млн. лева за право на строеж, ще трябва и още толкова за статута на земята. Това е непреодолима бариера", смята Найденов.

В момента правителството работи по идеята да се преразгледа сегашната наредба, по която се определят цените за промяна на предназначението. "Второ, отправихме ново предложение към еколозите да се прави промяна на предназначението само за съпътстващите към пистите обекти.

Т.е. за заведения до пистите и всякакви други. И още, ако например се прави лифт, за стълбовете по трасето му да не се променя предназначението, но да се сменя статутът за терените, върху които са началната и крайната станция на лифта", обяснява Найденов.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.05.2012, 16:24

3 Горския | 21.06.201211:56

Тъй като през последните 2 дена предствителите на изпълнителна и законодателна власт твърдят, как са постигнали съгласие с еколозите съм длъжен да посоча - от Коалицията "за д аостане природа в България" сме представили от преди 6 месеца забележки по 23 от общо 72 параграфи по закона за горите. До момента те са приели нашите забележки по 4 от 23 параграфа.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

2 fata morgana | 21.06.201211:01

Т.е. в едно родопско градче като Доспат, където жителите се надяват на развитие на ски туризъм, за да имат поминък, по принцип не се очаква да има такъв?
От всичко прочетено до тук, вече започвам да си мисля, че някой се кани да строи хотели по Витоша, където целогодишно няма никой да стъпва, както е във Велинград да речем, но ще е удобна пролука за пране на пари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

1 Von Bl | 21.06.201210:59

Е как няма да е изненадана? Ама госпожа председателката, за сефте се сблъсква с този проблем, не е участвала в други дебати по този въпрос и лично си харесва закона, какво му е? Аааа тия,като почнат да се правят на шашави...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани