Костов: Бюджетът да се пише от служебния кабинет | webcafe.bg
newscafe

Костов: Бюджетът да се пише от служебния кабинет

Webcafe.bg по Нова ТВ
09.07.2014, 08:54 (обновена 09.07.2014, 09:02)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Костов: Много години съм бил изкупителна жертва, не ме правете пак такава

Най-важният фактор за изхода от кризата е какво ще е служебното правителство, и двама души - Светослав Гаврийски и Калин Христов - имат способностите да се справят със ситуацията. Това каза директорът на Лаборатория "Управление на рискове" в НБУ Иван Костов в интервю за Нова ТВ.

Светослав Гаврийски беше финансов министър в служебното правителство на Стефан Софиянски през 1997 г. и започна въвеждането на валутния борд в България, след това стана управител на БНБ (1997-2003), а в момента е изпълнителен директор на търговска банка. Калин Христов също има опит в служебен кабинет - този на Марин Райков, и е подуправител на БНБ, ръководещ управление "Емисионно".

Президентът трябва да даде още три мандата на служебното правителство, освен подготовката за изборите, каза Костов.

Първо, да изработи проект за актуализация на Бюджет'2014, която да бъде предоставена за гласуване на новото Народно събрание (служебното правителство работи в преходния период между два парламента, не подлежи на парламентарен контрол и няма законодателна инициатива).

Втората задача, според Костов, трябва да бъде подготовката на Бюджет'2015, защото следващото правителство нямало да се справи със сроковете за внасяне до края на октомври.

Третият задължителен мандат на служебния кабинет е да приключи споразумението с ЕС за финансирането с оперативните програми през 2014-2020 г. "Ако това не се случи, до края на годината няма да има никакви средства от новия период", каза Иван Костов.

Бюджетът задължително трябва да се актуализира, защото към момента приходите трябваше да надвишават с около 800 млн. лева миналогодишните нива - а вместо това, събираемостта е още по-ниска, като са направени и повече разходи, обясни той.

"Ако продължаваме така, държавата ще излезе с извънреден дефицит и ще понесе санкции от ЕС", предупреди Костов.

Като неграмотност той определи намеренията на Бойко Борисов да иска заем от МВФ. "Ние сме членове на ЕС и ако има нужда от нещо страната, е естествено да бъде подпомогната от ЕС", каза той.

Според Костов, президентът трябва да предупреди изрично сегашното правителство - да не натоварва по никакъв начин бюджета и да не покрива с пари от хазната спрените европейски фондове (пр. за околна среда), "защото ще оставят хаос".

Костов критикува бездействието на службите за сигурност, които не са защитили КТБ и ПИБ от атаките, предизвикали криза на доверие и проблеми с ликвидността.

"ЕС каза, че рискът с банките ни не е системен, което означава, че банковата система беше нападната отвън", каза той. Има банкова криза, след като две от банките (КТБ и Креди Агрикол) още не работят и в тях са блокирани сметките на държавни институции, а службите не доставят необходимата сигурност, заяви Костов.

Той отказа да коментира твърденията на Бойко Борисов, според когото Костов е в близки отношения с Цветан Василев и са подготвяли заедно нов десен проект. "И каква е моята роля? Очевидно невярно. Не ме връщайте в това", отговори Костов и обясни, че не искал да коментира "тези истерии в страната". Според думите му КТБ дори не е била собственост на Цветан Василев към 2001 г., когато приключи мандата на правителството на ОДС.

"Много години съм бил изкупителна жертва, не ме правете пак такава", каза той.

Oще: актуализация  бойко борисов  бюджет  иван костов  калин христов  ктб  президент  светослав гаврийски  служебно правителство  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

1 Прокопи | 09.07.201409:58

А защо не Иван Костов?!
   

оценка

+0 -0