Мартин Заимов видя зараждането на КТБ в ДС | webcafe.bg
newscafe

Мартин Заимов видя зараждането на КТБ в ДС

Webcafe.bg
04.11.2014, 09:36 (обновена 04.11.2014, 09:56)
Мартин Заимов

Снимка: © bTV

Заимов допусна, че върху Иван Искров и надзора на БНБ е оказван натиск

Държавна сигурност се е трансформирала в мрежа от влиятелни хора, които имат влияние върху политиците в България. Това каза пред bTV бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов. По думите му именно ДС стои в генезиса на КТБ, а от минимум 5 години е видно, че тя не е добра банка. През това време тя е била "псевдобанка".

Според него Централната банка не е била способна да предотврати случилото се, защото "няма регулатор в света, който да може да застане срещу цялата политическа власт".

Заимов посочи, че от години е имало злоупотреба с власт. Според него единият вариант е влиятелни хора да са смятали, че банката е добра и е инструмент за развитие на икономиката на България, но по-вероятно е да се е ширила злоупотреба с власт.

Заимов отбеляза, че докато е бил подуправител на БНБ, властта е искала от него да взема решения, с които не е съгласен и не го е правил. Той допусна, че подобен натиск е оказван върху надзора на БНБ и дори върху управителя Иван Искров.

Oще: банка  банки  бнб  власт  дс  държавна сигурност  ктб  мартин заимов  надзор  управление 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 04.11.201412:16

Подобно твърдение , без да се прилагат факти и аргументи, е безсмислено, а то е безсмислено, защото по същество се застъпва за търсенето на някаква абстрактна отговорност на Държавна сигурност, структура, която юридически и персонално не съществува. Нейн юридически правоприемник или поне правоприемник на ресора в днешния правен мир е ДАНС. Следователно е важно да попитаме как може да бъде търсена отговорност на юридическо лице, което вече не съществува и е персонално неопределено, защото ако съществува, дори да не съществува юридически, то със сигурност трябва да съществува поне персонално - в смисъл - трябва да могат да бъдат изброени лицата, които го съставят и от които трябва да бъде търсена отговорност по наказателните закони, защото там където е нансена вреда трябва да има и отговорност.
Нещо повече, дори да се позоваваме на историческото знание за юридическата струтктура ДС ( Държавна сигурност) и членският й състав, то изкзването отново би било безсмислено и абстрактно, тъй като няма да е в състояние да формулира никакви индивидуални обвинения - членският състав на ДС е наброявал десетки хиляди агенти.... Моето мнение е, че това са опити и пропаганда за избягване на търсенето на отговорност за фалита на КтБ чрез прехвърляне на отговорността на една структура, която не съществува и на която не може да бъде търсена наказателна отговорност.
   

оценка

+0 -0