Цацаров иска наказание за шефа на столичното обвинение | webcafe.bg
newscafe

Цацаров иска наказание за шефа на столичното обвинение

Webcafe.bg
14.03.2013, 15:25 (обновена 14.03.2013, 15:31)
николай кокинов, прокуро

Снимка: © Sofia Photo Agency

Николай Кокинов ядоса на два пъти главния прокурор в последните седмици

Главният прокурор Сотир Цацаров днес е внесъл предложение за дисциплинарно наказание на градския прокурор на София Николай Кокинов, съобщи „Правен свят".

Предложението за дисциплинарно наказание е провокирано от установено нарушение на случайния принцип за разпределение на делата. Става дума за случая, в който е бил определен Георги Тафров за наблюдаващ прокурор по дело срещу длъжностни лица от НЕК за продажба на ток на чуждо дружество на занижени цени. То беше прекратено.

Лидерът на РЗС и шеф на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев представи данни за съществуването на енергийна мафия на най-високо ниво в прокуратурата и съдебната власт.

В рамките на дисциплинарното производството ще се установи дали е вярно написаното върху кориците на делото, че Тафров е определен след указания от Върховната касационна прокуратура. Това е тезата и на самия Николай Кокинов. Засега става ясно само, че Христо Граматиков от ВКП, който е бил посочен като човекът, дал указания, отрича това.

По-рано главният прокурор реагира гневно и на решението на Николай Кокинов да назначи Петьо Петров за шеф на столичното следствие.

Както и при внасянето на предложението за освобождаване на Галина Тонева като зам.-главен прокурор, Сотир Цацаров заяви, че не му е приятно да предлага за наказания административни ръководители. Той не пожела да коментира какво трябва да бъде наказанието за Кокинов, но посочи, че ако наистина се е съгласувал с ВКП за разпределянето на Тафров, то не трябва да се търси най-тежкото наказание.

 

Пред журналисти във Висшия съдебен съвет главният прокурор потвърди, че апелативният прокурор на София Ангел Илиев е подал оставка. Това е станало във вторник, ден преди да се проведе заседанието на дисциплинарния състав по производството срещу него.

Причината за оставката е определението на СГС по мярката за неотклонение на прокурор Стойчо Ненков, в което съдът приема, че Илиев е упражнил натиск върху Ненков при разпределянето на делото САПАРД. "Може да съм сгрешил, може да не съм разпределял правилно, но никога не съм оказвал натиск върху Стойчо Ненков", е казал Ангел Илиев на главния прокурор.

Илиев добавил, че подаването на оставка е най-достойният изход от създалата се ситуация. Според Сотир Цацаров независимо от оставката на Илиев дисциплинарното производство срещу него за нарушаване на случайното разпределение трябва да продължи.

Oще: ангел илиев  георги тафров  главен прокурор  николай кокинов  сотир цацаров  стойчо ненков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.