Скандал с Карла Бруни и едни $3.5 млн. | webcafe.bg
newscafe

Скандал с Карла Бруни и едни $3.5 млн.

Webcafe.bg
07.01.2012, 13:31 (обновена 07.01.2012, 14:16)
карла бруни

Скандал с мадам Карла Бруни-Саркози за няколко милиона долара

Фондацията на първата дама на Франция Карла Бруни за борба с неграмотността е получила неправомерно $3.5 млн. за борба със СПИН. Този скандал публикува френското седмично списание Mariannе, като постави акцента върху две теми - парите са превеждани на фирма, собственост на приятел на Карла - по нейно настояване, и са дадени без търг или конкурс през 2010 г.

Бившият топмодел и певица се омъжи за френския президент Никола Саркози през 2008 г. и още същата година стана посланик на Глобалния фонд за борба със СПИН, малария и туберкулоза. Фондът - базирано в Женева дружество за публично-частно партньорство, е в центъра на скандала, тъй като - според изданието, е дал милиони без публичен търг или конкурс, на фирма, контролирана от приятел на Бруни - по нейно настояване.

В официално изявление организацията нарече публикациите "неверни" и "заблуждаващи".

Глобалният фонд, в който се набират милиони, е създаден през 2002 г. Според официални изявления на организацията, те са спасили живота на 7.7 милиона души с финансиране за лечение на СПИН и програми в световен мащаб за борба с маларията и туберкулозата.

Reuters отбелязва, че въпреки успехите си, фондът е бил замесен и в други скандали, навредили на репутацията му.

Пресслужбата на френския президент Никола Саркози, който след 4 месеца ще се бори за втори мандат, все още не е коментирала скандала.

На прицел

The Chicago Tribune разкри, че във фокуса на историята е разяснителна кампания за СПИН, наречена Born HIV Free, която струва общо $2.8 млн. и позволява да се наберe допълнителнd подкрепа за още $20.4 млн. - под формата на безплатна реклама и творческа работа на медийни партньори.

Официално Глобалният фонд заяви, че Бруни е поискала приятеля - Жулиен Сиванж, да я представлява и да бъде разработена концепция за това как забавленията и изобщо развлекателните дейности биха могли да се използват, за да се популяризира борбата със СПИН.

Въз основа на идеите на Сиванж, фондът се съгласил да плати на него и четирима служители 580 000 евро в продължение за 18 месеца, за да подготвят кампанията. Това било извършено в съответствие с правилата на организацията, които позволяват контракти на база подобно договаряне - без конкурс, когато лицето или фирмата държат правата върху идеята.

Като част от този процес, г-н Сиванж осигури - под формата на про боно вноски, $20.4 милиона - чрез безплатни медийни материали, реклама и творческа работа, са съобщили официално от Фонда, без повече подробности.

Oще: карла бруни  модел  никола саркози  президент  спин  фонд  фондация  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.