Окупацията на СУ става безсрочна | webcafe.bg
newscafe

Окупацията на СУ става безсрочна

Webcafe.bg
24.10.2013, 12:45 (обновена 24.10.2013, 17:49)
СУ

Снимка: © Стоян Георгиев

ФМИ и ФЖМК се присъединиха към окупацията на Софийския университет

След знаковата 272 аудитория в Ректората на Алма матер, десетки протестиращи студенти окупираха най-големите зали и във Факултета по математика и информатика и Факултета по журналистика и масова комуникация.

Акцията започна на 23 октомври сутринта, когато лекция трябваше да изнесе председателят на Конституционния съд Димитър Токушев. Младите хора от групата „Ранобудните студенти" поискаха професорът да поеме моралната отговорност за решението Делян Пеевски да се върне в Народното събрание като депутат. При гласуването в КС „професорското лоби" застана зад 33-годишния успял син на Ирена Кръстева.

„Ранобудните студенти" организираха срещи с университетски преподаватели (сред поканените са проф. Георги Близнашки, проф. Нели Огнянова, проф. Калин Янакиев, доц. Кристиан Таков, проф. Борислав Гаврилов, проф. Искра Баева ) и дискусии в аудиторията, като планират да останат в нея поне до петък.

Окупацията на най-голямата аудитория в Ректората на Софийския университет е безсрочна, заяви един от от протестиращите студенти Румен Стоев. Във връзка с обявеното решение занятията в 272-ра аудитория да бъдат отменени до петък той съобщи, че тогава ще се съберат на обща студентска дискусия и ще преценят следващите си действия.

Ден след старта на окупацията, обстановката в ректората е спокойна, а на транспаранта "Окупация" пред най-голямата аудитория вече се появяват съобщения и послания към Токушев. „Не мисля, че съм заслужил подобна оценка и това ме огорчава", оплака се професорът в сутрешния блок на Нова телевизия. Той бе категоричен, че никой не му е оказвал влияние при решението за Пеевски.

Окупирам ви безплатно

„Ранобудните студенти" отричат да са платени. „Подтикна ни единствено недоволството и това, което се случва през последните четири месеца. Организацията е самоорганизация между нас, чрез разговори. Група от 15-20 души намерихме общи интереси, планирахме действия - част от нас влязоха в Народното събрание, част от нас разпънаха транспарантите в СУ и в Студентския град по-рано през седмицата", обясни Румен Стоев.

Той подчерта, че заедно с колегите си не е част от „Протестна мрежа" и изрази надежда, че няма да се стигне до силово извеждане на студентите от аудиторията: „По принцип, полицията няма право да влиза на територията на университета, без разрешение на ректора. А ректорът да вкара полиция против собствените си студенти, които заемат гражданска позиция, не смятам, че е редно да се стига дотам".

Oще: делян пеевски  димитър токушев  окупация  софийски университет  студенти  су 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2011, 11:34

1 Dimitar Atanassov | 25.10.201315:54

Няма съмнение, че проблемът се отнася и до професионализма на преподавателя - та кой даскал би отказал да даде отговор на своите студенти по въпрос, касаещ предмета на обучението, на тяхното взаимодействие?! С този ход лекторът не просто не взима една лекция, той погазва професионалната си етика и стъпква културния стандарт на университетския преподавател.
http://dimitaratanassov.wordpress.com/2013/10/25/occ-272-aud/
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани