Науката произвежда човеци, България - тъпанари, заяви по БНР проф. Николай Василев от Софийския университет | webcafe.bg
newscafe

Умните произвеждат интелект, България - тъпанари

Webcafe.bg
23.05.2010, 12:42 (обновена 23.05.2010, 13:11)
бан

Снимка: © wtv

Неграмотни има и в БАН - при посрещането на премиера Борисов в края на 2009-а академиците бяха сложили главни букви в надписа баш къде не трябва...

Задачата на науката е да произвежда човеци, ние ще продължим да произвеждаме тъпанари - съжалявам, че ще трябва да го щажа. Това заяви в предаването на БНР Неделя 150 проф. Николай Василев от Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Причината за гнева на професора, известен с острия си език, са орязаните пари за наука и образование. Софийският университет е с намалени капиталови разходи, което даде повод за протести през седмицата.

Проф. Василев подхвана и депутатите. Народните ни представители говорят неграмотно. Те не владеят литературния български език и не е виновно училището за това, заяви професорът.

Според проф. Василев финансовият министър Симеон Дянков е започнал реформи там, където те не са необходими. "Просто кажи, че нямаш пари и край", призова той. Според университетския преподавател е глупаво да се сливат механично институции. Проф. Василев защити и средното образование. опита Василев."Защо трябва да се вменява на училището нещо, в което роля имат и семейството, и възпитанието на родителите, и генът дори", запита той.

Проф. Николай Василев смята, че именно в криза не трябва да се намаляват инвестициите в науката и образованието, тъй като могат да се окажат спасителния изход. Той припомни, че това е доказано във времето след Втората Световна война, когато Германия и Япония отделят повече от 10% от брутния си вътрешен продукт за наука.

Най-важното производство за една държава е производството на интелект, заяви проф. Василев.

 

Oще: бан  наука  образование  симеон дянков  университет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 23.05.201016:55

Ех, и в далечните времена, когато професорът се опита да пипне политиката опитах и аз да застана на негова страна, докато надойдоха комсомолските пратеници и подшушнаха на ухо на всеки поотделно - "дайте сега за СДС, пък после ще видим, много сте малки, ще се загубите ...". Жалко, че толкова хора ги послушаха, но пък едва ли щеше да стане нещо и иначе, както нищо няма да се случи и сега. Много е лесно да се свири на емоционалните струни на изпростелия и естествено простия. Аз виждам далеч по-страшни неща от проф. Василев и независимо дали би се съгласил сега след някоя и друга година по пътя, по който сме тръгнали едва ли ще има съмнение. Виждаме само началото и ГЕРБ и Атака не са нищо повече от върха на айсбейрга. Културата на невежество, лековерие и кръвожадност към различния и най-вече по-умния се настанява все по-широко в българския народ и явления като сегашното управление само ускоряват процеса. Единственото добро, което вършат случайно е, че са достатъчно абсурдни, за да предизвикат съзнанието на онези, които все още ценят знанието и интелигентността си към действие и себеопределяне. Ако не друго, поне се създава някакво разделение - конфилкт от масовото изпростяване, а конфликтът може и да е опасно нещо, но е и признак на живот. Малко над една четвърт от българите повярваха на поредните празни приказки и на това,че проблеми се решават с гонене на лоши, а не с ум и предвидливост, че проблема е не в реда, който поражда хаос, а в тия, които се възползват от него. Отмъстителниост, завист и овчедушие са двигателите на процеса и кой го олицетворява едва ли има значение. Атаките срещу всеки и всичко, което упражнява ум са част от тоя процес. Лесно е да видите нещо мръсно в едно или друго, но не забравяйте глобалната картина - вчера съда, утре БАН, в други ден училищата и университетите ние вървим по пътя на демонизиране на ума и интелекта и независимо какво говорят пророците на "народа",дали си вярват или не резултатът може да е по-страшен от най-черните ви очаквания. И най-неукия понякога е прав, но това не го прави гений. Защо ви казвам това? По много причини, но не и заради политическа пропаганда - политика може да създава онзи, който може да предвижда достатъчно напред.
   

оценка

+0 -0