След като МБМД в началото на май за първи път регистрира, че Цветанов е с по-висок рейтинг от Борисов, и НЦИОМ установи същата тенденция | webcafe.bg
newscafe

Цветанов и МВР са номер едно

Webcafe.bg
02.06.2010, 11:28 (обновена 02.06.2010, 12:55)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Цветан Цветанов и управляваното от него Министерство на вътрешните работи са на върха на харесването и одобрението

И НЦИОМ измери по-висок рейтинг за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, след като в началото на май МБМД първи показаха тенденцията.

В проучване на обществено-политическите нагласи през май на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Цветан Цветанов има одобрението на 68.5% от анкетираните, а Борисов е одобряван от 64.7% от пълнолетните българи.

Борисов пак си е най-харесваният от своите избиратели партиен лидер, но за последните 2 месеца одобрението към него намалява с около 3% и приблизително с толкова расте и неодобрението към работата му.

През последните 6 месеца именно усилията на вътрешния министър олицетворяват за българите работата на кабинета. 72% от интервюираните твърдят, че правителството има воля за борба с организираната престъпност. Само 32% допускат, че е възможно операциите на МВР да обслужват политически интереси и да служат за разчистване на лични сметки.

Полицията е най-одобрявана

Полицията е най-одобряваната държавна институция в края на май - ползва се с доверието на 53% от анкетираните. Над средните стойности е одобрението към полицията сред възрастните хора, тези с ниско образование, живеещите в провинцията, както и сред заможните българи.

Особено силна е тази подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ. Именно те най-тясно свързват с усилията на МВР успехите на тяхното управление.

И избирателите на опозицията също в голяма степен подкрепят работата на полицията - докадателство, че гледат на нея като на гарант за националната сигурност, посочват от НЦИОМ. Близо половината от избирателите и на ДПС, и на БСП одобряват работата на полицията.

Правителството и армията са другите две държавни институции, одобрението за които надхвърля неодобрението. Правителството е одобрявано от 46% от българите, а армията - от 42%. Армията печели доверие главно сред младите българи на възраст до 30 години.

Тенденция за плавен спад на доверието към съда

Продължава тенденцията на плавен спад на доверието към съда. Подчертано скептични са нагласите към тази институция сред хората, които живеят в градове - областни центрове. Макар и бавно, но прокуратурата подобрява имиджа си. Това личи най-вече от преценките на жителите на градовете извън столицата.

Половината от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на Народното събрание. Иначе парламентът се ползва с доверие сред 30% от българите.

Най-силна е подкрепата за кабинета сред висшистите, сред жителите на по-големите градове, както и сред хората със стандарт около и над средния. Работата на кабинета се ползва с високата подкрепа на привържениците на ГЕРБ и на "Атака". Доста по-критични са десните избиратели. 36% от симпатизантите на Синята коалиция имат резерви към управлението на ГЕРБ.

Министрите, чието неодобрение е по-голямо от одобрението, са Симеон Дянков и Тотю Младенов. Финансовият министър получава подкрепа от 34% и неодобрение от 48% от интервюираните, а социалният министър е одобряван от 27.2% и съответно неодобряван от 33.9%.

НЦИОБ обяснява голямото недоволство спрямо тях с кризата и ресорите, които имат. Министърът на културата Вежди Рашидов е одобряван от 46.7%, министърът без портфейл, но с ресор за българите в чужбина Божидар Димитров - от 43.1%, земеделският министър Мирослав Найденов - от 42.4%, а министърът на външните работи Николай Младенов - от 42%.

Президентът Първанов е одобряван от 47% от българите

В края на май 2010 г. президентът Георги Първанов е одобряван от 47% от българите. През последните месеци одобрението за работата му плавно намалява.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева е одобрявана от 56% от българите през месец май, като подкрепа за нея дават избиратели на всички партии.

Oще: бойко борисов  българи  избиратели  кабинет  мвр  министри  нциом  правителство  президент  рейтинг  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 10:16

3 Geno Ivanov | 15.10.201010:24

Как се определи че МВР и Цветанов имат най-висок рейтинг.
Партиите си купуват журанлисти, телевизии и тн.
Даже и на тези дето изготвят статистиката не знам дали може да се има вяра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

2 Pafkata | 14.10.201019:26

ГЕРБ ОБВИНЯВА ХОРА В ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ И ИМ ВЗИМА ИМОТИТЕ.
щЕ КАЖЕТЕ АМИ ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАщО ИНАчЕ щЕ ГО ПРАВЯТ?

АМИ ЗАщОТО ББ И ЦЕЦКО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ ОщЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ. КАК?

1. ЗРЕЛИщЕ БЕЗ ХЛЯБ ЗА ГЛАДНИЯТ БЪЛГАРИН.
2. ВЗИМАНЕ НА ПАРИ И ИМОТИ ОТ КОЙТО ИМА ПО ПРЕДТЕКСТ, чЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ПРОКУРОРИТЕ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА НА ББ И ИЗФАБРИКУВАТ ОБВИНЕНИЯ, ЗА КОЙТО ПРЕЦЕНЯТ, чЕ Е ЛЕСНА МИшЕНА.
3. АРЕСТИ ЗА ПОЛИТИчЕСКИ КОНКУРЕНТИ. (АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ???)
4. ОТКЛАНЯНЕ НА ВНИМАНИЕ ОТ СЕБЕ СИ С ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ И ОБВИНЕНИЯ.
5. ЗАТВОР И ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. КАТО ТЕ ОСЕРАТ ПРЕД ВЕСТНИЦИ И МЕДИИ, ИДИ ИСКАЙ НЯКОЙ ДА ТЕ ИЗСЛУшА ИЛИ НЕДАЙ СИ БОЖЕ ИМАш ДОКAЗАТЕЛСТВА, чЕ СИ НЕВИНЕН. В ЗАТВОРА щЕ СТОИш ДОКАТО ОМЕКНЕш И СИ ПРИЗНАЕш, чЕ СИ ВИНОВЕН, КАКТО ПОЛИЦИЯТА Е ИСКАЛА ОщЕ В НАчАЛАТО КАТО СА ТЕ ОБЯВИЛИ ЗА ПРЕСТЪПНИК.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

1 rado84 | 20.06.201009:55

И какво му одобряват на Пезевенка като той нищо не прави, а само се почесва в пезевенкството си? Цялата работа я върши министър председателят, а на Първанов само му плащат да си клати краката.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани