Библиотеката на Ватикана - отворена онлайн | webcafe.bg
newscafe

Библиотеката на Ватикана отваря онлайн

Cicerone
05.02.2013, 15:22 (обновена 05.02.2013, 16:07)
папата

Снимка: © Getty Images

80 000 ръкописа от фондовете на Ватикана ще бъдат дигитализирани

След две години работа, първата група от 256 дигитални ръкописа от папската библиотека, произлизащи от Палатинския Фонд, са вече на разположение в сайта www.vaticanlibrary.va.

Това е първа стъпка от огромния проект за дигитализиране на 80 000 ръкописа от фондовете на Ватикана, които ще бъдат реализирани с помощта на някои спонсори, като международната компания EMC и Dedanext DEDAGROUP .

От всяко ъгълче на света, публикуваните ръкописи могат да бъдат разглеждани чрез интернет. 
Само програмирането на този проект продължи две години. От около година върви и набирането на ръкописите в цифров формат.

Засега по-голямата част от онлайн ръкописите са от библиотеката на Хайделберг. Тези ръкописи са дигитализирани благодарение на сътрудничеството между библиотеката на университета в Хайделберг и Ватиканската библиотека.

Ватиканската библиотека е основана от папа Николай V, като още от самото й създаване идеята е богатства на човечеството да бъдат предоставени на онези, които искат да ги използват, учат и изследват. През вековете всеки, който е искал да използва тази съкровищница, е трябвало да дойде в Рим. Достъпът е бил свободен.

Днес също е възможно, но човек трябва да притежава необходимите характеристики, а те са да се познава правилния подход на ползване на тези толкова сложни документи. Вече всички имат свободен достъп до ръкописите, по модерен начин, чрез интернет, където изображенията са дигитализирани.

Един от най-ценните ръкописи, публикувани онлайн до този момент, е: "De Arte venandi cum avibus", т.е. "На лов за птици", известна книга от Фридрих II, илюстрирана с много подробно описание и рисунки на птиците и как трябва да се ловят. Освен това има много красиви средновековни ръкописи, използвани в манастирите.

В момента се дигитализират китайски ръкописи, също така ръкописи от т.нар. Alamire Group, както и музикалните ръкописи на музикант-преписвач. Работи се и по голям проект, касаещ библиотеката на Оксфорд.

Oще: библиотека  ватикана  дигитализация  манастири  онлайн  ръкописи  фондове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.01.2013, 14:18

3 Prokopi | 06.02.201312:49

Архивите или счетоводните книги ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

2 След час | 06.02.201312:18

Би било много интересно да се види какво се крие във Ватикана. Уви, те едва ли ще дадат достъп до архивите или най-ценните си книги онлайн. Там е истинска съкровищница.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2012, 11:03

1 джачинта | 05.02.201316:07

Ето един интересен виртуален тур в Сикстинската капела - http://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани