АЕЦ "Козлодуй" е превел пари на Уестингхаус за модернизацията на 5-ти и 6-ти блок | webcafe.bg
newscafe

АЕЦ "Козлодуй" е превел пари на Уестингхаус за модернизацията на 5-ти и 6-ти блок

Webcafe.bg
18.10.2014, 15:23 (обновена 18.10.2014, 18:25)
аец козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Цената на бъдещия VII реактор в АЕЦ „Козлодуй" е под 10 на сто от БВП на България или около 8 млрд. лв.Следващото правителство трябва да вземе окончателното решение

АЕЦ "Козлодуй" е извършила плащане към "Уестингхаус Енерджи Систъм" за модернизацията на 5-ти и 6-ти блок на централата, но сумата не става ясна. МИЕТ изпрати съобщение с такава информация, след като в агенция Фокус се появи дописка, че Първа атомна е платила 7 милиона лева на американската компания.

Междувременно регионалната министърка Екатерина Захариева коментира, че е разпоредила проверка и категорично отрече служебният кабинет да е подписвал договор за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй". По време на кабинета „Орешарски" бе заявено намерението на България да сключи сделка с "Уестингхаус", но с уточнението, че окончателното решение трябва да вземе следващото правителство.

Служебното правителство извършва детайлен анализ на акционерното споразумение, на финансовите параметри, както и на ползите и рисковете за България от евентуалния строеж на 7-ми блок в АЕЦ „Коздолуй".

Резултатът от анализа ще бъде предаден на следващия кабинет като основа за продължаване на работата между АЕЦ "Козлодуй" и Уестингхаус до достигане на междинно
инвестиционно решение за продължаване или спиране на проекта, посочват от пресцентъра на Министерството.

Цената на бъдещия 7-миреактор в АЕЦ „Козлодуй" е под 10 на сто от БВП на България или около 8 млрд. лв.

„Във връзка с удължаване срока на експлоатация на двата енергоблока (бел. р. 5 и 6 блок)  е необходимо да бъде приведен в съответствие и прилежащият им специален корпус. Общата стойност на договора е
15 995 000 щатски долара. Предвидено е той да се изпълнява поетапно в периода от 2013 г. до 2016 г.", уточняват от министерството.

Oще: аец козлодуй  договор  енергетика  миет  модернизация  реактор  служебно правителство  уестингхаус 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани