След половин век светът за кубинците се отвори | webcafe.bg
newscafe

След половин век светът за кубинците се отвори

Webcafe.bg, по БТА
14.01.2013, 09:58 (обновена 14.01.2013, 14:58)
куба, че гевара

Миграционната реформа е първата, предприета от комунистическия режим социална мярка

От днес Желязната завеса за кубинците пада и те свободно могат да пътуват по света - влизат в сила законовите промени, които позволяват свободното излизане в чужбина.

Всички, навършили 18 години, могат свободно да излязат извън страната. Непълнолетните кубинци ще имат същото право при представяне на нотариално заверено разрешение от техните родители или настойници.

Очаква се промените в закона да са особено много от полза за няколкото милиона кубинци, които живеят в чужбина - около 80% от тях в Съединените щати - както и за спортистите, музикантите и други хора, които не са се завърнали в Куба след спортни състезания, турнета и мисии зад граница.

Миграционната реформа - първата предприета от комунистическия режим социална мярка, която отваря за кубинците вратите към света - бе обявена от Раул Кастро на 16 октомври. От 60-те години на миналия век кубинците, които искат да излязат зад граница, трябва да кандидатстват за издаване на специално разрешително, като представят покана от чужбина.

Те не могат да останат извън Куба повече от 11 месеца, като в противен случай губят правото си да се завърнат в страната и имуществото им се конфискува.

С промените в закона правото на престой в чужбина се удължава от 11 на 24 месеца. Съединените щати приветстваха миграционната реформа в Куба. Кубинските дисиденти обаче се опасяват, че властите ще продължат да не им разрешават да излизат в чужбина, тъй като законодателните промени гласят, че задграничните пътувания може да бъдат забранявани в името на националната сигурност.

Посещенията зад граница така или иначе ще си останат непосилна цел за огромното мнозинство от кубинците по икономически съображения. Официалната средна месечна заплата в страната се равнява на едва 20 долара, а всички необходими документи може да струват до 500 долара, към което трябва да се добави и цената на самолетните билети.

Oще: зад граница  куба  кубинци  пътуване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 14.01.201310:42

Това значи ли, че сега американци, германци, българи и т.н. вече свободно ще се юрнат да еимигрират натам? Чуди се
Дано не стават големи навалици от прииждащи......щото не вярвам някой да си тръгне от тоя земен рай и остров на свободата Намига
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани