Дали Общинска банка е финансирала ЛИДЕР на Ковачки | webcafe.bg
newscafe

Има ли канал между Общинска банка и ЛИДЕР

Webcafe.bg
13.12.2011, 12:21 (обновена 13.12.2011, 13:05)
христо ковачки

Снимка: © Sofia Photo Agency

Одиторската компания "Ърнст енд Янг" ще провери дали с пари на Общинска банка е финансирана партията на бизнесмена Христо Ковачки - "Лидер"

26.5 млн. лева е общият размер на заемите, които Общинска банка е отпуснала на фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки във времето, когато финансовата институция се управляваше от тях, съобщи "24 часа".

Според отлично информирани източници сумата е потвърдена от БНБ. Най-вероятно кредитите са получили някои от фирмите "ОЗК Застраховане", "Интеркомерс груп плюс" ЕООД, "Търговска асоциация" ЕООД, "Мина Станянци 1" АД и "Атоменергоремонт" АД. Петте компании бяха определени за свързани лица от централната банка и бяха лишени служебно от право на глас за 6 месеца в общото събрание на акционерите.

Одиторската компания "Ърнст енд Янг" ще провери дали с пари на Общинска банка е финансирана партията на бизнесмена Христо Ковачки - "Лидер". Това казва Стефан Ненов, председател на надзорния съвет на Общинска банка, в интервю за "24 часа". "Искаме да се уверим дали тези слухове са верни или не", заявява той.

Финансовата ревизия в Общинска банка се очаква да приключи в средата на януари.

Фирми на Ковачки са взели кредити в размер по-голям от допустимия съгласно закона за финансовите институции, става ясно от интервюто.

"Размерът на заемите, давани на свързани с миноритарните акционери лица, е около 36%. Имам предвид фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки", казва Стефан Ненов. Той не посочва дружествата, нито размера на кредитите, тъй като няма право да огласява такава информация.

Фирмите, свързани с Ковачки, които държаха част от капитала на банката - "ОЗК Застраховане", "Интеркомерс груп плюс" ЕООД, "Търговска асоциация" ЕООД, "Мина Станянци 1" АД и "Атоменергоремонт", имат право по закон като свързани лица да получават кредити в размер до 25% от капитала на банката, който е малко над 76 млн. лева.

Това означава, че компаниите свързани с осъдения за за укриване на данъци Ковачки, са изтеглили 26.5 млн. лв. от Общинска банка, пресмята "24 часа". Допреди месец именно Ковачки управляваше банката, въпреки че беше миноритарен акционер.

Като цяло за банката необслужваните кредити са под средното ниво за системата. Просрочените заеми, отпуснати от Общинска банка, са 7.9% при 22% за страната, казва Ненов.

Oще: атоменергоремонт  бнб  кредити  лидер  мина станянци  общинска банка  озк застраховане  стефан ненов  фирми  христо ковачки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани