В помашките региони на Родопите има селища с две джамии, една от които е финансирана от радикални ислямистки организации от чужбина | webcafe.bg
newscafe

WikiLeaks: Селища в Родопите с по 2 джамии, едната - на радикалисти

Webcafe.bg
14.07.2011, 13:24 (обновена 14.07.2011, 19:06)
Джамия

Снимка: © Getty Images

Според американския посланик Джон Байърли съпротивата на българските мюсюлмани срещу опитите да се наложат нови радикалистки тенденции, близки до уахабизма, е очевидна

Различни чужди организации и фондации проповядват ислямски екстремизъм в България, а официалните ислямски институции в страната са финансово зависими от тях. Това става ясно от грами на посланик Джон Байърли от 2005 г., разпространени от WikiLeaks и сайта "Биволъ".

Грамата е с гриф СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ (най-високото ниво на класификация за каблограмите, изтекли в Wikileaks) и разглежда опасността от ислямски екстремизъм в България.

Байърли беше посланик на Съединените щати в България до 2008-а, когато си замина от страната, за да оглави дипломатическата мисия на САЩ в Русия.

Според информацията в доклада му безработицата и дискриминацията на мюсюлманите улесняват проникването на радикалния ислям в една от най-мюсюлманските страни в Европа.

Анализът на американското посолство доста обрисува разпространението на исляма в България и различните групи, които изповядват тази религия.

Според него общността на етническите българи мюсюлмани е най-интересната таргет група за ислямските фундаменталисти, тъй като те живеят компактно в Родопите и Югозападна България.

Причината да се отделят най-много пари за разпространение на фундаментализъм именно сред тях е, че те изглеждат доста "по-европейски" от турците и циганите "заради техния външен вид на светлокожи европейци".

Шокът с радикалния ислям

В доклада се прави разграничение между традиционния толерантен ислям в България и вносните екстремистки тенденции, идващи главно със завръщащи се от обучение в арабските страни студенти по ислямско богословие. Стига се до истински "културен шок".

"Някои градове в помашките региони на Родопите са се превърнали в "селища с две джамии", с нови, финансирани от чужбина джамии, които се състезават за молещи се с традиционните места за молитва", пише американският посланик.

Според Байърли съпротивата на българските мюсюлмани срещу опитите да се наложат нови тенденции, близки до уахабизма, е очевидна.

САЩ са особено загрижени за финансовото влияние на вносния екстремистки ислям на фона на липсата на бюджетна финансова подкрепа за традиционния ислям в България.

Според американския дипломат влиянието на ислямския екстремизъм в България ще намалее, "ако правителството на България успее да бъде убедено да субсидира ислямското образование, да върне оспорваните вакъфски имоти или по някакъв друг начин да намали финансовата зависимост на централните ислямски институции от чужди ислямски организации".

Разузнаването на България и ЦРУ работят съвместно по локализирането и наблюдението на действията на ислямистките групи. Според получените данни сред екстремистките групи, които действат във и през България, са терористични организации като "Ал Кайда", "Ансар ал Ислам", "Хизбула" и чеченските бунтовници.

Екстремисти, свързани с "Ал Кайда", периодично преминават през България между звената в Западна Европа и Близкия изток.

От доклада на Байърли става ясно, че България е нещо като "свободен коридор" за придвижване на терористични структури.

Според "Биволъ" подобни организации се снабдяват лесно с български паспорти посредством фалшива самоличност и така имат пряк и необезпокояван достъп до страните от ЕС.

Определено САЩ не желаят задълбочаването на подобни процеси в страна, която смята за съюзник и член на НАТО.

*По данни на Националния статистически институт:

Източно-православното християнство е доминиращо в България и обхваща 6 552 751 души, или 82.6% от населението на страната по данни от преброяването през 2001 г.
През целия стогодишен период делът на лицата принадлежащи към източно-православното християнство варира в тесни граници - между 80.7% през 1900 г. и 85.7% през 1992 г.
Този факт е в основата на чл. 13, ал. 3 от последната Конституция на Република България от 1991 г., според който православното изповедание е традиционно в страната.
Към 1 март 2001 г. на второ място, но с много по-малък размер, е населението с мюсюлманско вероизповедание - 966 978 души, или 12.2%.
Делът на лицата, обявили, че принадлежат към това вероизповедание е бил най-висок в началото на ХХ век, когато 17.2% от цялото население на България са принадлежали към него.
С увеличаване на общия брой на населението в страната делът на мюсюлманите започва да намалява, за да достигне най-ниското си равнище през 2001 г. За последните 8 години броят на мюсюлманите е намалял със 143 317 души, или 12.9%.
Намаление се установява както при лицата, самоопределили се като сунити (с 112 801 души, или с 11.0%), така и при лицата - самоопределили се като шиити (с 30 516 или с 36.5%).
НСИ все още не е обявил данните за етническия и верски състав на населението на България от последното преброяване, което беше тази година.

Oще: wikileaks  грами  джамии  джон байърли  ислям  сащ  фундаменталисти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

5 Bobby_gBG | 15.07.201108:04

Мдам, нулева активност, толерастите не смеят гък да кажат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

4 Nikolai Martinov | 14.07.201120:35

Това WikiLeaks е нещо като 9.11 в интернет. Лъжа и измама. А че има псета, на които им се иска, но не им стиска е сигурно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2011, 17:03

3 Непиещ | 14.07.201117:25

Ама това изобщо не е ново. Че и то си дойде от Америка, ама сега май и вреди. И иранските ислямисти и афганистанските талибани и косоварите и бошнаците са все бивши големи протежета на Америка, които обаче й се изплъзват от контрол. "Който сее ветрове, жъне бури" - народна мъдрост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

2 Многознайковица | 14.07.201117:19

Смее се Смее се , не Роуан, това не са лъжи или провокации, това е ПРОПАГАНДА Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 14.07.201117:04

Е не, то трябва американците да ни го кажат, че да се сетим какво става в собствения ни двор. Много ми се иска да видя мнението на най-разпалените толерасти от предишни дискусии тук, да се изкажат по тази статия, но сигурно ще е от рода - "Това са лъжи и провокации".
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани