Централизираният архив на Комисията по досиетата беше открит в Банкя | webcafe.bg
newscafe

Досиетата - в Банкя

Webcafe.bg
08.02.2011, 11:32 (обновена 08.02.2011, 13:16)
Документи

Снимка: © БГНЕС

Новите архивни хранилища в Банкя позволяват документите да бъдат пазени при използването на най-съвременни технологии за поддържане на специфичните условия за съхранение

След 17 години това, което е останало от прочистените архиви на бившата Държавна сигурност, беше събрано в Централизирания архив на Комисията по досиетата, открит в Банкя днес. Случи се в присъствието на премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Процесът на събиране на документите беше значително ускорен след подписването на т.нар. "тристранен протокол" между Комисията по досиетата, МВР и Държавна агенция "Архиви" на 20 април 2010 г. До края на годината цялостно бяха приети документите от всички областни дирекции на МВР в страната, като става въпрос за общо 341 051 архивни дела.

Новите архивни хранилища в Банкя позволяват документите да бъдат пазени при използването на най-съвременни технологии за поддържане на специфичните условия за съхранение.

С новия архив до няколко дни ще се съкрати срокът, в който комисията ще реагира на исканията на граждани и институции за достъп до документи на ДС, заяви по БНР в предаването "Преди всички" секретарят на Комисията по досиетата Румен Борисов.

"До този момент ние имахме една невъзможност веднага да реагираме към исканията на гражданите, както и на представителите на медиите, на научно-изследователски институти, тъй като ние водехме едни дълги преписки с институциите, при които бяха все още на съхранение архивите. В момента, в който са при нас, максимално се съкращава срокът, защото те влизат буквално в наша собственост. 

Имаме и възможност вече да погледнем и да подредим по нов начин тези архиви, тъй като те идваха от девет различни институции, бяха подреждани в тях по различни показатели. Ние ще въведем вече единен начин за подреждане и за стопанисване на тези архиви. Вече имаме възможност да реставрираме някои от тези, ако има унищожени. Оттам се отваря голяма възможност за работа на гражданите с тях, защото те ще бъдат на практика казано в непосредствена близост до гражданството и ще бъдат максимално отворени към всички", посочи Румен Борисов.

"Труд": Бивш военен комплекс от две казарми и лазарет... 

Бивш военен комплекс от две казарми и един лазарет в Банкя, пазен от Националната служба за охрана (НСО). Така журналистът от в. "Труд" Мариела Балева описва Централизирания архив.

След близо две години ремонт, комплексът е почти готов. Предоставеният от държавата имот е с площ от 15 декара. Сградният фонд има застроена площ 2364 кв. м и разгъната застроена площ 10 926 кв. м.

"Когато видяхме бившите казарми, те се намираха в ужасно състояние и никой не вярваше, че от тази тотална разсипия ще може да се изградят корпусите на комплекса", разказват от Комисията по досиетата. Сградите не са стари, но плочите им са направени с изчисляване на натоварването от 20 до 40 кг на кв. м.

Според изискванията за книгохранилища трябва така да са укрепени, че да издържат на 750 кг на квадрат. Това означава сградата да бъде изтърбушена и да се налеят хиляди тонове бетон. "Танкове да наредите вътре, няма да помръдне", обясняват от комисията.

Комплексът сега се състои от три сгради - две еднакво големи по 5 етажа, в които са архивохранилищата, и една по-малка, където е учебно-изследователският център. За служителите на НСО е изграден и специален контролно-пропускателен пункт (КПП). Оградата от 2.2 м е опасана от видеонаблюдение и специални датчици.

Архивохранилищата са оборудвани с най-новите технологии за поддържане на специални условия, при които да се съхраняват документите. Събраните в момента там, ако се наредят един до друг, ще заемат дълга редица от над 4 км. Вече е пристигнал целият архив на всички РПУ-та у нас.

Първата сграда е с 18 хранилища, в другата са около 10, а останалите зали ще се използват за обработка на документите. Все още не е пристигнало цялостното оборудване на лабораторията за консервация и реставрация, към която има и специална машина за обезпаразитяване на документите.

Сам човек не може да влезе в хранилище - трябва да бъдат поне двама. Това се налага по чисто хуманитарни и технически причини. Достъпът до хранилищата става само с биометрични данни - пръстови отпечатъци, и с пропускателен режим, определен от НСО. Същият е и режимът на влизане и в сградата на комисията на улица "Врабча" 1 в столицата. Читалнята на комисията си остава в столицата на ул. "Врабча" 1. Всяка седмица по два пъти ще се карат документи от хранилищата в Банкя до София.

Достъп до хранилищата имат единствено хората от архива. Всеки може да влиза само в намиращите се на етажа, на който работи. Членовете на Комисията по досиетата имат право да влизат в сградата - в коридорите и административните помещения.

Хранилищата са със специални климатизатори. Те поддържат нужната температура и условията за съхраняване на хартията, която лесно може да бъде разрушена. Сградите не са на парно, всичко е на ток.

Oще: архив  банкя  бойко борисов  досиета  дс  мвр  хранилища  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани