Правителството взема подслушването | webcafe.bg
newscafe

Правителството взема подслушването

Webcafe.bg
11.07.2013, 15:06 (обновена 11.07.2013, 15:17)
Подслушване

Нова агенция, подчинена на Министерския съвет, ще отговаря за подслушванията. Депутатите приеха окончателни промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които определиха правомощията на агенцията.

С промяната подслушванията се извеждат от структурите на МВР. Тези функции се изпълняват от специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" или СДОТО, което сега е в МВР, но след скандалите с подслушване на политици и бизнесмени, по които бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов вече е обвиняем, беше решено да бъде направена и подобна промяна.

Новата структура ще се казва Държавна агенция "Технически операции". Председателят й ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера. Контролът ще бъде гарантиран от друга поправка в закона, според която поръчителят на подслушването ще трябва да плаща за него.

Възстановената структура "Национално бюро за контрол на СРС" също ще има контрол върху новата агенция. Предлага се Народното събрание да назначава председателя и членовете му.

Наред с това беше премахнат текст от Закона за защита на класифицираната информация, благодарение на който делата няма да могат да се гледат вече при закрити врати, ако има СРС към тях.

"Данните, събрани от СРС-та няма да са тайна. Така че прокурорът няма да има предимство пред защитата. Задължаваме органите, които искат разрешение от съдията, да представят много подробни мотиви и всички материали, включително и оперативните дела, пред съдията, за да може съдията да мотивира правилно своето решение и да не го взима на сляпо. Препятстваме възможността искащият СРС да може да обикаля от съд на съд, докато го получи", обясни Христо Бисеров, председател на правната комисия.

Подслушване ще се иска от съответния окръжен съд, а не от произволен окръжен съд. Съдът пък ще иска от заявителя всички материали, които имат отношение към искането за подслушване.

Oще: депутати  мс  парламент  подслушване  промени  срс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани