Синдикатите напуснаха тристранката заради предложението на финансовия министър увеличението на стажа за пенсия да започне от 2011-а, а не от 2015-а | webcafe.bg
newscafe

Дянков иска вдигане на стажа от 2011 - синдикатите на нож

Webcafe.bg
29.10.2010, 16:05 (обновена 29.10.2010, 17:31)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Министърът на финансите Симеон Дянков предложи смислената идея увеличението на стажа за пенсия да започне още от догодина...

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков настоя стажът за пенсия да започне да расте с по 6 месеца още от 2011 г., а не от 2015 г., както е записано в проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). В резултат представителите на синдикатите в тристранката - КНСБ и КТ "Подкрепа", напуснаха заседанието, на което трябваше да се постигне финалното съгласие. Работодателите обаче подкрепиха Дянков.

Предложението на финансовия министър идва след като мисия на МВФ препоръча да не се отлага увеличението на стажа от 2015 г., както беше договорено, а да започне от догодина - заедно с увеличението на осигурителната вноска.

"С хиляди компромиси стигнахме до конструкция, която макар и крехка, запазваше правата на категорийните работници до 2014 г. и даваше разумност за увеличението на вноската и на стажа за всички категории персонал. Всичко това се взриви с предложението на Дянков стажът и възрастта да растат едновременно с по шест месеца още от догодина, с което той постави под съмнение постигантото досега и хвърли законопроекта в кошчето", обяви и. д. президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той определи предложението на министъра на финансите като "непозволено действие насочено срещу премиера.

Според лидера на "Подкрепа" Константи Тренчев пък "вицепремиерът търси на всяка цена конфликт, защото иска социалният мир да се взриви, изглежда преследвайки лични амбиции". "Очаквам премиера, връщайки се от Брюксел да ни събере, за да видим кой в крайна сметка взема решенията в тази държава", добави той.

Тренчев и Димитров обявиха, че в понеделник свикат стачните комитети на двете организации, за да започнат "подготовката и организирането на безсрочни и ефективни стачни действия". 

Бизнесът подкрепя Дянков

Работодателите обаче смятат, че стажът за пенсия трябва да започне да расте още от 2011 г. "Нашето предложение е да бъде с по 3 месеца на година. Така ще се съобразим с препоръката на МВФ", каза председателят на БСК Божидар Данев. Той обаче поиска правителството да представи данни за приходите от осигуровките на служителите в МВР и министерствата на отбраната и на правосъдието. Информацията трябва да се съпостави с разходите за пенсиите на техните кадри.

По думите му бизнесът настоява за пълна прозрачност, за да се види какво е съдържанието на държавната субсидия, с която вноските на тези служители отиват в НОИ и как се изразходват.

Въпреки синдикалния гняв, министърът на финансите заяви, че продължава да защитава идеята да не се чака с вдигането на стажа. "За мен е важно да не се отлага днешната работа за утре и да не се прави така, че проблемът да трябва да се решава след 4-5 години. От закъснението проблемът само ще се задълбочи. Редно е да се почне веднага с реформите, за да може и нашето бъдеще и това на нашите деца да е такова, че те да не страдат от липсата на реформи последните десетина години", заяви Дянков.

По думите му обсъждането на пенсионната реформа със социалните партньори е приключило - следващата седмица Кодексът за социално осигуряване ще се внесе в Министерския съвет. Според социалния министър Тотю Младенов пък "в сряда МС ще приеме с максимален консенсус между социалните партньори най-добрия вариант за пенсионна  реформа за следващите 20 години".

Събирането на осигуровките изостава

Междувременно стана ясно, че приходите от осигурителни вноски в държавния бюджет изостават и очакванията са да не бъдат изпълнени планираните годишни постъпления с близо 5%, показва статистика на Националната агенция за приходите (НАП).

До 17 октомври НАП е събрала 9.253 млрд. лв. от данъци и осигурителни вноски, което е изпълнение от 77.6 на сто от годишния план за приходите. Очакванията на експертите са, че до края на годината агенцията ще събере на 100% заложените в плана 11.931 млрд. лв. приходи. Това ще стане като преизпълнението по някои пера компенсира неизпълнението по други, казват данъчните.

Постъпленията за републиканския бюджет от данъци до 17 октомври са 5.475 млрд. лв. или 79.1% от заложените в плана за годината. До края на 2010 г. от НАП очакват да съберат с 201.7 млн. лева повече от планираните.

Приходите от осигурителни вноски са 3.778 млрд. лева, което е 75.4 на сто от заложеното за 2010 г. От НАП очакват приходите от осигурителни вноски да не бъдат изпълнени с около 4.7%, като това ще бъде компенсирано от излишъци по други пера в бюджета.

Положителна е тенденцията при изпълнението на приходите от вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО). Те са 490.3 млн. лева, като до края на годината се очаква НАП да събере 623.3 млн. лева, което е с близо 14 млн. лева повече от планираното.

От НАП съобщават още, че към 30 септември 2010 г. броят на осигурените лица в професионален пенсионен фонд е 290 376, като броят на работодателите, извършващи преводи в него, е 7037. Осигурените лица в универсален пенсионен фонд за същия период са 3 087 143.

Oще: болници  кнсб  симеон дянков  синдикати 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

1 чичо | 31.10.201009:06

Пука му на Дянков за това, че средната продължителност на живота на българите е с десетина години по-малка от тази на европейците! Пука му на Дянков, че се състарява работната ръка на България! Пука му на Дянков, че налива масло в машината на демографската криза! Пука му на Дянков, че с труд и лишения отгледаните ни и изучени деца, ще предпочетат пред опашката за работа, опашката за визи и билети! Ще отидат да работят за чужда икономика, а тук ще остане " лош матриял", нископлатена работна ръка, с което ще опитваме да привличаме инвеститори. Важното е да останат едни пари в едни каси! А който не умре до тогава, да му плаща следващото правителство! Просто отлагане на проблема за бъдещето, с което се и задълбочава! Ако искаме да съществува България като страна на българите, трябва да се мисли и действа адекватно на ситуацията, погледнато именно от гледна точка на българския интерес като цяло. И не бива съдбата на един цял народ да се поверява в ръцете на шепа инфантилни чуждопоклонници! Майната и на Европата, те мислят първо за старите членки, хич не ги е еня за нас. Ние ако не мислим за себе си, те хич не мислят за нас. Просто в неизгодно положение сме! Трябва да отстояваме правото си на оцеляване като страна и нация!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани