ГЕРБ провали приемането на закона за конфискацията | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ провали приемането на закона за конфискацията

Webcafe.bg
08.07.2011, 13:30 (обновена 08.07.2011, 13:59)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

Лансираният от правосъдния министър Маргарита Попова проект беше подкрепен от едва 71 народни представители

Заемащият централно място в плана на ГЕРБ за правосъдна реформа законопроект за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност и от административни нарушения, бе отхвърлен от Народното събрание на първо четене.

Това е първият закон, който управляващата партия не успява да прокара през парламента заради отсъствие на много от своите депутати. Лансираният от правосъдния министър Маргарита Попова проект беше подкрепен от едва 71 народни представители. "Против" бяха 95, а един гласува "въздържал се".

Управляващите настояха проектът да бъде гласуван днес. Даже отложиха парламентарния контрол заради дебатите по гражданската конфискация, съобщи "Правен свят".

Но тогава пролича, че депутатите на ГЕРБ не са достатъчно, за да приемат законопроекта и заради това поискаха отлагане, но не успяха да се преборят.

Сайтът на "Правен свят" съобщи, че след отхвърлянето на закона народните представители от мнозинството са коментирали неофициално в кулоарите, че сами са провалили приемането на проекта, тъй като е трябвало да съобразят, че в петък по обед няма да има достатъчно депутати в залата, а е било предварително ясно, че никой извън мнозинството няма да го подкрепи.

След като ГЕРБ не успя да мобилизира достатъчно свои депутати за гласуването, опозицията пребори предлагания проект, срещу който възразяваше в последните месеци, подкрепяна от правозащитници и юристи.

Преди гласуването Димо Гяуров от Синята коалиция призова законопроектът да бъде отхвърлен, защото няма как да бъде променен между първо и второ четене. "Не гласувайте, защото това ще бъде престъпление към българското общество", каза той.

Всички парламентарни групи без ГЕРБ обявиха законопроекта за противоконституционен, защото въвежда възможност да се отнема имущество на неосъждани граждани.

Управляващите влязоха в спор с опозицията заради текст в проектозакона, според който се въвежда гражданска конфискация. Така комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, може да прибере в полза на държавата имоти и доходи на лица, срещу които има единствено наказателно производство - без влязла в сила присъда, и разликата между доходи и имотно състояния около 150 000 лева.

Според парламентарния правилник проектът може да бъде внесен повторно най-рано след три месеца - и то само след съществени промени в основните му положения, което се отразява в мотивите.

Oще: герб  закон  имущество  конфискация  престъпна дейност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани