Пазарът на земеделска земя отчита бум - хората продават, за да свържат двата края | webcafe.bg
newscafe

Хората продават ниви, за да вържат двата края

Webcafe.bg
06.07.2011, 12:00 (обновена 06.07.2011, 12:43)
жътва

В района на Североизточна България, където е българската житница, е отбелязан най-големият бум от продажби на ниви - купуват главно арендатори, които искат да окрупнят терените

За разлика от годините преди кризата имотният пазар сега се поддържа от продажбите на земеделска земя, а не на жилища.

Силното търсене на ниви доведе до бум на покупко-продажбите в началото на годината, съобщава "Труд" в свой анализ. За първото тримесечие в страната са сключени общо 35 022 сделки с имоти, което е ръст от 23% спрямо периода януари - март 2010 г. За последно подобно увеличение имаше през 2007 г.

В десет района на страната сделките растат най-много - над 85%. В това число влизат типични земеделски райони като Кула, Лом, Тутракан, Свищов. Статистиката показва обаче, че в тези райони е и най-високата безработица. Освен това част от общините попадат и в Северозападния планов район, който е и най-изостанал от всички в България - доходите са най-мизерни, инвестициите най-малко, безработицата най-висока. 

Друг от мотивите е, че Северна България земеделието е по-силно развито като поминък.

От началото на годината цените на земеделската земя отбелязват ръст особено в Северна България. Търсенето е предимно от арендатори, които искат да окрупнят по-големи масиви. Това заявява пред "Труд" Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделска земя в България.

Абсолютен шампион е Велики Преслав, където местната служба по вписванията отчита 246% ръст на пазара. "Хората са принудени да продават нивите си, за да свържат двата края", обясни кметът на Велики Преслав Димо Бодуров.

"Купува се главно земеделска земя. Хората са принудени да продават нивите си, за да свържат двата края. Безработицата във Велики Преслав е проблем. Разчита се основно на сезонна заетост покрай земеделието и дълготрайните насаждения. Друг поминък почти няма", казва Бодуров.

По думите му интерес към изкупуване на земята имат основно земеделските производители, а от 2010-а активност проявявали и инвестиционните фондове - както листнати на борсата, така и непублични дружества.

"Поотвори се пазарът от началото на годината, но засега не се усеща бумът от 2007-2008 г.", добави и Светлозар Николов, нотариус във Велики Преслав. Според него големият ръст за първите три месеца се дължи и на друг фактор - в началото на 2010 г. пазарът беше замрял заради проблемите с изваждането на скици за имотите. Документът е задължителен за всяка сделка.

Проблемът със скиците за земя беше актуален в 1/3 от страната. Над 100% скочи броят на покупко-продажбите в Кула, Тутракан, Луковит и Свищов.

През първото тримесечие на годината в цялата страна са сключени 35 022 сделки, което е ръст от 23% спрямо началото на 2010 г. Подобна динамика на пазара имаше за последно през 2007 г. Само че тогава бяха на мода покупките на жилища и строителни терени.

"Появи ли се нива на пазара, се продава за кратко време. Получава наддаване от няколко кандидати. Преди година цената на земята беше между 150 и 250 лв. на декар, а сега е от 200 до 350 лв./дка", коментират от компании за недвижими имоти раздвижването на пазара в района на Видин.

Ръст на сделките се регистрира и в почти всички областни центрове - между 16% и 71%. В част от тях също преобладват сделките с ниви - например Плевен, Добрич. Но добри сигнали идват и от традиционни жилищни пазари като Варна, Бургас и Пловдив.

Фирми от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пък предлагат от догодина да се въведе данък пустеещи земи. За такъв се говори още от времето на кабинета на ОДС на Иван Костов. Никое правителство обаче не посмя да го въведе, нито да направи комасация на земеделската земя у нас, която е на твърде дребни парцели след връщането на земята.

Oще: арендатори  велики преслав  видин  данък  земя  комасация  криб  кула  ниви  пазар  терени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 07.07.201101:09

северозападнал булгаристан (познат като "Резервата") с 350 лева ще си като кмет поне 2 месеца ве ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

1 axyaxy | 06.07.201115:54

350 лева декър нива Смее се те едни обувки са по скъпи Смее се баси подигравката
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани