Гърция плаши учители с арест и съд | webcafe.bg
newscafe

Гърция плаши учители с арест и съд

Webcafe.bg, по EurActiv
14.05.2013, 13:08 (обновена 15.05.2013, 11:43)
гърция

Снимка: © getty images

Учителите упорстват срещу реформите

Гърция заплаши с арест и съд гимназиалните учители, ако отново излязат в стачка. Този път протестът им цели да блокира приема в университетите, тъй като нарочно съвпада с кандидат-студентските изпити. Преподавателите ще излязат на улицата на 17 май, когато започва приемната сесия, докато властта им готви принудителна гражданска мобилизация.

За трети път тази година правителството на Андонис Самарас прибягва до този ход, за да усмирява недоволни и протестиращи срещу изискваната от международните кредитори антикризисна програма. Ще не ще, Гърция трябва да мине през непопулярни реформи, които засягат пряко и учителите.

Управляващата коалиция възнамерява да им наложи допълнителни два часа работа на седмица. Освен че ще се трудят повече, над 4000 преподаватели ще бъдат разселени из цяла Гърция, за да се попълни недостигът на кадри в средните училища.

Съсловният синдикат OLMЕ предубеждава, че над 10 000 учители, наети на половин работен ден, ще бъдат съкратени, след като изтекат временните им трудови договори.

Гръцките профсъюзи призоваха за 24-часова национална стачка на 17 май в подкрепа на учителите. По традиция главното действие ще се разиграе в центъра на Атина.

По закон правителството може принудително да мобилизира държавни служители в случаи на природно бедствие, гражданско неподчинение или риск за живота и здравето на нацията. В това число подлежат и учителите. В противен случай ги чака арест и съд.

Правителството издаде заповед за мобилизация на гимназиалните учители на 17 май, тъй като стачката им би нарушила правото на кандидат-студентите да се явят на изпит.

Откакто управлява, коалицията на Самарас често използва тази разпоредба, за да се справи с честите протести и да прекъсне понякога едноседмични чиновнически стачки. Не успя опитът заповедта да бъде обжалвана пред Върховния съд на страната.

 

Oще: гърция  мвф  стачка  учители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.