Американската ТЕЦ заплашва ДКЕВР със съд | webcafe.bg
newscafe

Американската ТЕЦ заплашва ДКЕВР със съд

Webcafe.bg
27.06.2014, 13:11 (обновена 27.06.2014, 13:23)
Тец марица изток 3

Снимка: © Енел

Собствениците на ТЕЦ "Марица Изток 3" искат мораториум на ценовите решения на ДКЕВР

Изгонването от България на американския инвеститор в ТЕЦ Марица Изток 3 може да струва 600 млн. евро на страната. "Толкова е инвестицията, която нашата компания е направила, за да имаме един от най-модерните топлоелектрически централи в Югоизточна Европа". Това каза изпълнителният директор на компанията Гари Левсли на пресконференция на инициативата "Да спасим енергетиката".

Гари Левсли подчерта, че ДКЕВР няма правомощия да променя договорни отношения между два други правни субекта и обяви, че компанията е готова да заведе дело срещу регулатора.

ДКЕВР поиска НЕК да предоговори дългосрочните споразумения за изкупуване на електроенергия с ТЕЦ "Марица Изток 1" с 30% и ТЕЦ "Марица Изток 3" с 20%. Регулаторът изпрати и две жалби до Европейската комисия срещу условията на 15-годишните договори с американските централи и тези с производителите на зелена енергия.

Двете американски централи са сключили договори с НЕК за срок от 15 години.

Левсли съобщи, че AES Гълбово вече са завели дело във ВАС относно решението на ДКЕВР, с което се инициират преговори за промяна на дългосрочните договори.

Енергийният сектор в България от години е "на ръба" и че безотговорното поведение на редица политици може да го бутне от скалата, заяви той и попита защо въпреки показаните от ДКЕВР данни за огромните задължения на НЕК, не е предложен никакъв ясен национален план.

Участниците в инициативата "Да спасим енергетиката" поискаха да се въведе мораториум за всички ценови решения на ДКЕВР до въвеждане на енергиен борд, който да работи като дисциплиниращ орган.

Oще: гари левсли  дкевр  енергетика  марица изток 3  нек  тец 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани